Woord van hoop kiest het ruime sop
Operatie Mobilisatie heeft sinds deze maand een nieuw zendings- en boekenschip in de vaart: de Logos Hope. Woensdag deed het schip een van zijn eerste havens aan, die van Harlingen. Met drie grote doelen: het brengen van kennis, hulp en hoop.
Annet en Jaap Knoester kunnen niet wachten om hun dochter en schoonzoon weer in de armen te sluiten. Op de kade in Harlingen wacht het echtpaar uit Harderwijk te midden van tientallen anderen ongeduldig tot de Logos Hope helemaal is afgemeerd. En dat duurt lang. Erg lang. „Maar ik heb ze al gezien, ze hebben aan dek staan zwaaien!”Beide ouders vinden het prachtig wat hun kinderen doen: „Ze willen groeien in hun relatie met God. Ze hadden allebei goede banen, maar ze wilden de zending in. Ik ben heel blij dat ze met de Heere willen leven. Er zijn slechtere keuzes, toch?”
Maar de eerlijkheid gebiedt méér te zeggen, vult Annet Knoester aan. „Want ik ben moeder. Dus ik ben ook heel aards en ik mis ze enorm.”
Het brengen van kennis, hulp en hoop. Die drie doelen hebben de mensen op de Logos Hope, vertelt de Brit Graham Jack aan boord als de loopplank eenmaal is uitgelegd. Het meest in het oog springend is het eerste doel: het verbreiden van kennis. Jack: „Het is ongelofelijk, maar we hebben 1,2 kilometer aan boeken aan boord, in heel diverse genres. Bovendien bieden we ze heel goedkoop aan. Dat is een van de redenen waarom het schip zo populair is.”
Op het boekendek ruikt het nog naar verf. Overal worden de laatste handelingen verricht om het schip klaar te maken voor de honderden verwachte bezoekers die vanaf donderdag welkom zijn.
De 1,2 kilometer aan boeken staan geordend in de kasten. McCheyne staat er, met dicht bij hem Jonathan Edwards, J. I. Packer en Billy Graham. Maar ook C. S. Lewis is van de partij, zeer prominent zelfs met zijn Narniasprookjes. En Tolkien ontbreekt evenmin. De prijzen zijn inderdaad vriendelijk; verreweg de meeste –Engelstalige– lectuur is voor enkele euro’s verkrijgbaar.
Daardoor is het schip straks ook in arme landen populair, verwacht de Nederlandse kapitein Dirk Colenbrander. Veel populairder zelfs dan in Nederland, zoals bij de andere schepen van OM althans het geval was. „In havens van arme landen kunnen we vaak meer kennis en hulp kwijt dan in westerse havens. Alleen de hoop, die kunnen we in iedere haven ter wereld volop uitdelen.”