Buitenland

Hussein hoeft niet per se weg van VS

Dat de Verenigde Staten streven naar verandering van het regime in Irak betekent niet dat president Saddam Hussein weg moet. Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell.

Buitenlandredactie
17 December 2002 11:48Gewijzigd op 14 November 2020 00:01

Als Hussein voortaan meewerkt aan ontwapening, is er sprake van de gewenste verandering van het regime, aldus Powell, die zijn uitspraken deed in een maandag door zijn ministerie vrijgegeven interview met de in Londen gevestigde Arabische krant al-Quds al-Arabi.

Het beleid gericht op een verandering van het bewind (”regime change”) in Irak stamt uit het tijdperk van president Clinton, zei Powell. „Wij hebben dat beleid overgenomen omdat Saddam Hussein nog niet was veranderd.”

Intussen heeft een woordvoerder van het Witte Huis gezegd dat Irak geen tweede kans krijgt om mogelijke gebreken in het vorige week overgegeven ”wapenrapport” te herstellen. Witte-Huiswoordvoerder Fleischer liet weten dat de Verenigde Naties eerder duidelijk hebben laten weten dat het „de laatste kans zou zijn voor Irak om de wereld complete en accurate informatie te geven over zijn massavernietigingswapens.” Op de vraag of Irak een tweede kans zou krijgen, antwoordde Fleischer dat het er „al zestien heeft gehad.”

De VN-resolutie dreigt met „ernstige consequenties” als Irak niet volledig gehoor geeft aan de VN-eisen. Het is nog onduidelijk of de opmerkingen van Fleischer nu betekenen dat de VS van mening is dat Irak in overtreding is van de VN-resolutie.

Amerikaanse veiligheidsexperts concludeerden vrijdag al dat er „gaten” in het Iraakse rapport waren. Minister van Buitenlandse Zaken Powell leek die lezing maandag te bevestigen. „Onze scepsis blijkt gefundeerd”, aldus de bewindsman.

Volgens Powell zal Washington niet eerder dan eind deze week tot een slotconclusie komen over de Iraakse rapportage. „We onthouden ons van een slotconclusie of slotverklaring totdat we onze analyse hebben voltooid en onze discussies met Unmovic, de IAEA en onze permanente collega’s in de Veiligheidsraad hebben afgerond”, aldus de minister in Washington.

Donderdag zal het hoofd van de VN-wapeninspecteurs in Irak, Hans Blix, verslag uitbrengen aan de VN-Veiligheidsraad. Pas daarna maakt de regering-Bush haar opinie openbaar, zei Powell.

Intussen heeft de Iraakse oppositie een conferentie in Londen over het vormen van een eventuele overgangsregering met minstens een dag verlengd. De verschillende oppositiegroeperingen werden het ook maandag niet eens over de samenstelling van een voorlopige bestuur dat de leiding over Irak op zich zou moeten nemen als het tot een aanval op Irak komt en Saddam Hussein wordt afgezet.

Geen enkele partij wil buiten het interim-bestuur blijven, waardoor het bereiken van overeenstemming tussen de ongeveer 300 afgevaardigden een vrijwel onmogelijke opgave lijkt. Het was de bedoeling de conferentie in Londen zondag af te sluiten met een gemeenschappelijke verklaring, maar toen duidelijk werd dat men het niet eens zou worden over de tekst daarvan, werd de bijeenkomst verlengd.

In Londen zijn onder meer de sjiitische Hoge Raad voor Islamitische Revolutie in Irak, de Constitutionele Monarchistische Beweging, het Iraaks Nationaal Akkoord, het Iraaks Nationaal Congres, de Democratische Partij van Koerdistan en de Patriottische Unie van Koerdistan bijeen.

De Duitse Partij van Democratische Socialisten (PDS) heeft maandag aangifte gedaan tegen de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder omdat hij voorbereidingen zou treffen voor een oorlog.

Duitsland heeft de Verenigde Staten toestemming gegeven om van bases in Duitsland gebruik te maken bij een eventuele aanval op Irak. Dat komt volgens de ex-communisten van de PDS neer op het voorbereiden van een oorlog, hetgeen in strijd is met de grondwet.

De Duitse grondwet is opgesteld na de Tweede Wereldoorlog en verbiedt „het voorbereiden van een aanvalsoorlog.” De PDS heeft twee afgevaardigden in het parlement.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer