Kerk & religie

Moderamen neemt hervormde kroniek in ontvangst

”Delen of helen. Kerkelijk leven in en met de Gereformeerde Bond” is de titel van een kroniek over de Gereformeerde Bond van dr. ir. J. van der Graaf. De voormalige algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond lichtte zijn nieuwste schrijven dinsdagmorgen in Utrecht toe bij de overhandiging ervan aan de hervormde synodepreses ds. A. W. van der Plas.

Kerkredactie
17 December 2002 11:41Gewijzigd op 14 November 2020 00:01
UTRECHT - De preses van de hervormde synode, ds. A. W. van der Plas (l.), neemt het boek ”Delen of helen” in ontvangst van de auteur, dr. ir. J. van der Graaf. Het boek behandelt de wederwaardigheden in en met de Gereformeerde Bond tussen 1951 en 1981. De
UTRECHT - De preses van de hervormde synode, ds. A. W. van der Plas (l.), neemt het boek ”Delen of helen” in ontvangst van de auteur, dr. ir. J. van der Graaf. Het boek behandelt de wederwaardigheden in en met de Gereformeerde Bond tussen 1951 en 1981. De

Een foto op de kaft van ds. G. Boer en dr. H. Berkhof staat model voor de verhouding tussen de hervormde modaliteiten. Een foto van wijlen synodeperschef Cees Timmer en synodelid ds. W. Kalkman, zittend aan een schaakbord, staat voor een symbolische weergave van het synodale gebeuren. En ten slotte een foto van een kerk, om daarmee aan te geven dat het ook om gewone en ernstige dingen in plaatselijke gemeenten gaat.

„Het zal de synodepreses goed doen dat de foto op de kaft afkomstig is van de Oude of Andreaskerk te Katwijk. Want dat is toch tot vandaag een hervormde gemeente die er zijn mag?” aldus Van der Graaf dinsdagmorgen bij de presentatie.

”Delen of helen” is een vervolg op een eerder verschenen uitgave uit 1978, die dezelfde titel draagt. Dat boek bevatte een kroniekmatige beschrijving van de wederwaardigheden in de Hervormde Kerk, en in het bijzonder in de Gereformeerde Bond, tussen 1906 en 1951. Het dinsdagmorgen gepresenteerde deel gaat over de jaren van 1951 tot 1981. Van der Graaf koos die einddatum heel bewust: „Vanaf dat jaar ging het Samen op Weg-proces domineren en dan zouden de ontwikkelingen binnen de drie kerken aan de orde moeten komen. Bovendien heeft schrijver dezes er te dicht op gestaan.”

Dankbaar was Van der Graaf dat hij dienstbaar kon zijn aan de Hervormde Kerk. „Het gaat om een hervormde kroniek, die daarom wordt aangeboden aan het hervormd moderamen. Dat kan nog net.” Zijn motivatie om het boek te schrijven was duidelijk: „Er moet toch iemand zijn die de ontwikkelingen in de Hervormde Kerk aan het eind van de twintigste eeuw voor het nageslacht vastlegt? Historisch besef moet blijven. „Wat ge van uw vaderen hebt geërfd, verwerf het om het te bezitten.” En: „Wie van de geschiedenis niet leert, is gedoemd haar opnieuw te beleven.””

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer