Vaccinatiegraad in bible-belt neemt toe
De vaccinatiegraad in de zogeheten ’bible-belt’ is de afgelopen jaren flink toegenomen.
Op dit moment ligt in 128 burgerlijke gemeenten de vaccinatiegraad onder de 90 procent. In 2006 was dit het geval in 173 gemeenten. Dat schrijft minister Klink van Volksgezondheid in antwoord op schriftelijke vragen van de SP-Kamerleden Van Gerven en Langkamp die hij gisteren naar de Kamer stuurde.De overheid streeft ernaar om het percentage gevaccineerden per gemeente boven de 90 procent uit te laten komen. Dan is er relatief minder kans op besmetting. Het merendeel van de gemeenten die deze norm niet haalt, zit er wel dichtbij: het aantal burgers dat is ingeënt bedraagt daar meer 85 procent. Landelijk bedraagt de vaccinatiegraad onder zuigelingen tegen polio, bof, mazelen en rode hond 95 procent.
Klink gaat overleggen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) of er mogelijk nog een specifieke voorlichtingscampagne moet komen gericht op bevindelijk-gereformeerden en antroposofen; de bevolkingsgroepen die het meest afwijzend tegenover vaccinatie staan. Er is al veel voorlichtingsmateriaal beschikbaar, maar in het antwoord op de vragen schrijft de bewindsman dat hij met het RIVM in overleg zal treden om te bekijken of een nieuwe voorlichtingscampagne zinvol is.
Klink deelt verder mee dat het handboek poliozorg wordt gemoderniseerd. Dit boek heeft het RIVM begin jaren negentig opgesteld in samenwerking met reformatorische scholen. Daarin staan aanwijzingen om introductie en verspreiding van het poliovirus tegen te gaan. Het RIVM voert rioolwateronderzoeken uit op scholen en in dorpen met een lage gemiddelde vaccinatiegraad. Op die manier kan het poliovirus snel worden onderkend.
De bewindsman voelt niets voor de suggestie van Van Gerven en Langkamp om kinderen vanaf twaalf jaar verplicht op te roepen bij jeugdartsen zodat ze zelf kunnen besluiten om wel of niet te vaccineren. Een wettelijke verplichting roept volgens de bewindsman weerstand op bij tegenstanders en kan daardoor contraproductief werken. Bovendien is in het verleden gebleken dat het oproepen van niet-gevaccineerden niet leidt tot meer vaccinaties, aldus Klink.