Chinese politie getraind voor sociale onrust
Ruim drieduizend Chinese politieagenten krijgen een speciale opleiding om het hoofd te bieden aan sociale onrust die kan ontstaan als gevolg van de wereldwijde economische crisis. De regering heeft dit maandag gezegd. De agenten moeten voorkomen dat miljoenen werklozen de straat opgaan en zich tegen het gezag keren.
Ook China wordt getroffen door de crisis, die er de afgelopen maanden toe heeft geleid dat ruim twintig miljoen mensen hun baan verloren. De drieduizend manschappen zijn afkomstig uit districten uit het gehele land. Zij volgen workshops aan een instituut in Beijing, dat zich toelegt op het in banen leiden van sociale onrust. De ’managers openbare veiligheid’ moeten half juni klaar zijn met de opleiding.Minister van openbare veiligheid Meng Jiangzhu zei donderdag bij de opening van het opleidingscentrum in Beijing dat de agenten er op worden getraind om ’rationeel, ontspannen, beschaafd en passend’ op te treden.
De autoriteiten dienen preventief op te treden en samen met gedupeerden naar oplossingen te zoeken, zei Meng. Hij voegde hieraan toe dat de opleiding dringend nodig is gezien de zware taak die de ordehandhavers dit jaar wacht. Hij weidde niet uit, maar zijn commentaar past in een reeks waarschuwingen van topbestuurders tegen politieke agitatie. De plotselinge economische ommekeer leidde in verscheidene Chinese steden al tot protesten tegen fabriekssluitingen en eisen voor de uitbetaling van achterstallig loon.
De nieuwe opleiding moet voorkomen dat er, zoals in 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijng, met harde hand moet worden ingegrepen. De studentenrevolte kostte destijds honderden, zo niet duizenden mensen het leven.
De afgelopen maanden werd bewust geprobeerd escalatie te voorkomen en naar demonstranten en hun vertegenwoordigers te luisteren. Zo maakten stakende taxichauffeurs een einde aan hun actie nadat lokale regeringsmedewerkers compensatie hadden beloofd voor gestegen kosten en oneerlijke concurrentie.
De werkloosheid kan in China tot verstoring van de sociale vrede leiden. Er heerst grote onvrede over corruptie in de ambtenarij, slechte openbare voorzieningen en de groeiende kloof tussen arm en rijk. Veel Chinezen waren bereid de dictatuur van de eenpartijstaat op de koop toe te nemen toen het hen economisch voor de wind ging. Het is de vraag of die inschikkelijkheid blijft als het slecht gaat.
De werkloosheid wordt al verantwoordelijk gesteld voor stijgende criminaliteit. Met het oog daarop is eind vorig jaar een speciaal korps in het leven geroepen dat de strijd moet aanbinden met prostitutie, gokhuizen en drugshandel.