Fusies tekenen geschiedenis Nuon
Energieconcern Nuon komt in buitenlandse handen nu het fuseert met het Zweedse Vattenfall. De geschiedenis van Nuon is er een van samengaan.
Na de mislukte fusie met Essent – de bedrijven wilden samen sterker staan in een steeds concurrerender energiemarkt – begon Nuon met de voorbereiding van de verplichte splitsing in een netwerk– en een leveringsbedrijf. Na het aantreden van de nieuwe topman Oystein Loseth vorig jaar zomer kondigde het bedrijf aan op zoek te gaan naar een buitenlandse partner.„We zoeken een partner die ons kan helpen met de ontwikkeling van duurzaamheid, investeringen in (…) gas in Nederland en onze kernlanden België en Duitsland", zei Loseth destijds. „We hebben koopkracht nodig voor grote investeringen in het kader van de klimaatdoelstellingen van 2020".
De Noor Loseth volgde Ludo van Halderen op, die vervroegd aftrad nadat de beoogde fusie met Essent geen doorgang had gevonden en de splitsing van het bedrijf in een netwerk– en een leveringsbedrijf afronding naderde. Loseth bracht een zee aan ervaring in de energiesector mee en werkte al sinds 2003 bij Nuon. Doede Vierstra is de financiële baas van het concern.
Nuon heeft bij elkaar zo’n vijftig aandeelhouders. De grootste daarvan zijn de provincie Gelderland (44,4 procent), Noord–Holland (11 procent), Friesland (ruim 12 procent) en de gemeente Amsterdam (ruim 9 procent). De overige aandeelhouders zijn veelal kleinere gemeenten.
De aandeelhoudersstructuur komt voort uit de geschiedenis van het bedrijf. Nuon ontstond in 1994 uit het samengaan van onder andere PGEM Energiemaatschappij voor Gelderland en Flevoland en PEB Friesland. Vijf jaar later fuseerde Nuon met Energie Noord West (ENW), het Oost–Nederlandse Gamog en EWR. De combinatie, die na een paar maanden onder de naam Nuon verder ging, was goed voor een omzet van circa 7,5 miljard gulden en een Nederlands martkaandeel van tussen de 35 en 40 procent.
Onder Van Halderen, die in 2002 aantrad, ging het bedrijf zijn strategie richten op de kernlanden Nederland, België en Duitsland en stootte het niet–kernactiviteiten af. Begin 2002 startte het bedrijf met Nuon Duitsland en vervolgens opende het in de zomer van dat jaar de eerste vestiging in België.
Nuon realiseerde in 2008 met ongeveer 10.000 werknemers een netto–omzet van 6,15 miljard euro.