Vogelaar laakt visie integratie Bos en Wilders
Voormalig minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie heeft donderdag afgerekend met PvdA-leider Bos.
Vogelaar stelt dat Bos tekortschiet als teamleider en aan haar stoelpoten heeft zitten zagen. Bovendien wilde hij geen harde lijn tegen de opvattingen van Wilders. „Ik word niet gelukkig van Wouter Bos.”Dat meldde Vogelaar donderdag bij de presentatie van haar politieke logboek ”Twintig maanden knettergek” in de Haagse Hogeschool.
Uit haar memoires blijkt dat een verschil in opvatting over de integratie voor een diepe kloof tussen de PvdA-politici zorgde. Vorig jaar maart sprak Vogelaar Bos tegen dat de polarisatie in het integratiedebat goed kan zijn voor de integratie. „Jammer, onnodig en onverstandig”, mailde Bos haar die avond.
Verder doet het Vogelaar zeer dat Bos niet wilde dat zij zich hard afzette tegen PVV-leider Wilders. „Wouter apprecieerde hevige aanvallen op Wilders niet”, aldus Vogelaar bij de presentatie van het boek.
Verwijzend naar Wilders merkte Vogelaar op dat er „zeker in een economische crisis het risico bestaat dat er zondebokken worden gezocht.” De voormalige bewindsvrouw benadrukte dat de oplossingen die Wilders aandraagt funest zijn voor de Nederlandse samenleving.
Bos, de rest van de top van de PvdA en de fractie van de partij in de Tweede Kamer willen niet reageren op de kritiek van Vogelaar. Volgens Bos kan dat „onnodig beschadigend werken.” De PvdA’ers wensen Vogelaar dan ook „het beste” toe.
Haar partner en mede-auteur Onno Bosma vergeleek Wilders’ idee om de Koran te verbranden met de boekverbrandingen in nazi-Duitsland in 1933. „Het verbranden van de Koran komt in de buurt van de praktijken van totalitaire regimes”, aldus Vogelaar.
Vogelaar vindt dat zij in retro-spectief een belangrijke rol heeft gespeeld bij de toon van de integratienota van haar partij. Onlangs werd deze na kritiek van de lokale afdelingen aangepast. Volgens Vogelaar komen die aanpassingen in de buurt van haar opvattingen over integratie.
Ook heeft Vogelaar kritiek op de werkwijze bij het ministerie van VROM. Ambtenaren zouden haar vermoeid hebben met technocratische antwoorden. Brieven van burgers werden steevast niet beantwoord door haar voorganger. Zij deed dat wel.
Ondanks negatieve ervaringen, benadrukte Vogelaar ook positieve herinneringen te hebben aan haar periode als minister. „Ik kreeg energie van mijn werkbezoeken in de ”krachtwijken” en contacten met woningcorporaties”. Ze meende oprecht „de verkokering van de politiek” aan te kunnen pakken.
Vogelaar moest eind november vorig jaar aftreden na een vertrouwensbreuk met de top van de PvdA.
Haar negatieve beeldvorming werd vooral bepaald door een filmpje op de weblog GeenStijl, waarop een minutenlang zwijgende minister te zien is. Dit fragment werd onlangs door de NOS gekozen tot ”politiek moment van 2008”.