Koninklijke familie zat vaker vast in wit Lech
Lech was deze week wit, heel wit. De koninklijke familie was een enkele dag ingesneeuwd in het Oostenrijkse skioord. Dat was niet voor het eerst.
In 1999 raakte de koninklijke familie eveneens ingesneeuwd. Door zware buien was de enige pas die Lech ’s winters met de buitenwereld verbindt onbegaanbaar. Koningin Beatrix en prins Claus moesten met een helikopter worden geëvacueerd toen de pas dagenlang dicht bleef. Ook in 2005 zat de familie twee dagen vast in Lech door sneeuwval.In 2000 verliep de vakantie in Lech ook anders dan anders. Toen lag de oorzaak op politiek terrein. Kort voor de reis was in Oostenrijk de extreem rechtse regering van Jorg Haider aangetreden. Dat leidde tot een storm van protest in heel Europa.
Ook in Nederland waren velen niet blij met de overwinning van Haider. Voor een aantal Kamerleden was dat reden om toenmalig premier Kok te vragen of de koningin wel naar Oostenrijk op vakantie moest gaan. Kok vond dat -ondanks de kritische publieke opinie- geen probleem. Koningin Beatrix ging.
Oostenrijkse media legden dat uit als een signaal dat Nederland geen grote problemen had met Haider en zijn standpunten. Terwijl koningin Beatrix het als een privévakantie zag. Zij ging niet als staatshoofd naar Oostenrijk. Zo zag niet iedereen het.
Ook de wintersportvakantie van 1995 zorgde voor groot nieuws in de Nederlandse kranten. Prins Willem-Alexander kreeg op weg naar de Alpen op de Duitse Autobahn een ongeluk. Hij kwam er goed van af.
Het nieuws was echter dat de prins niet alleen in de auto zat, maar in gezelschap verkeerde van Emily Bremers. Dat bericht werd algemeen opgevat als een signaal dat de prins een serieuze relatie met Bremers had.
De vakantie van 2004 verliep ook anders dan verwacht. Dat jaar hoorden prins Willem-Alexander en prinses Máxima in Lech dat hun grootmoeder, koningin Juliana, was overleden. Het prinselijk paar keerde daarop terug naar Nederland.
refdag.nl/lech voor digitaal magazine ”Koninklijke familie in Lech”.
Gasthof Post
Vaste verblijfplaats van de koninklijke familie in Lech is hotel Gasthof Post. De koningin en haar gezin hebben geen eigen chalet in het Oostenrijkse dorp, maar gebruiken een vleugel van het hotel waar zij in hun eigen appartementen veel vrijheid hebben.
Gasthof Post heeft een warme uitstraling. Het is geen kil hotel, maar een echt Oostenrijks huis: veel hout, zitbanken langs de muur, kleine ramen met spijlen. Aan de muur hangen klassieke schilderijen, jachttrofeeën en beeldjes van de gekruisigde Christus en van beschermheiligen.
Het personeel bedient in stijl, het is niet voor niets een vijfsterrenhotel: de mannen met vlinderdas, de vrouwen in traditionele Oostenrijkse dracht.
Het luxehotel in het centrum van het dorp wordt gerund door de familie Moosbrugger, die een warme band heeft met de koninklijke gasten. Koningin Juliana kon erg goed overweg met Irma Moosbrugger -grootmoeder van de huidige eigenaren-, met wie zij veel ging skiën en wandelen. Ook met koningin Beatrix hebben de Moosbruggers een goede band. Tegenwoordig runnen Florian en Sandra Moosbrugger het vijfsterrenonderkomen, waar een kamer al gauw 700 euro per persoon per nacht kost.
Mede door de luxe van Gasthof Post (postlech.com) kan de koninklijke familie zich er ontspannen. Na het skiën en wandelen is er tijd voor puzzelen en spelletjes met de kinderen, vertelde prinses Máxima vorig jaar. „Maar eerst doen we boodschappen in de supermarkt”, gaf prins Willem-Alexander toe. „Ik kook zelf”, zei Máxima. „Veel pasta”, aldus de prins.
Lech verrast koningin Juliana
In 1980 deed koningin Juliana afstand van de troon. Op 31 mei vond een groot afscheidsdefilé plaats bij Paleis Soestdijk. Prins Bernhard verraste zijn vrouw door zeventig inwoners van Lech uit te nodigen voor de feestelijkheden. De Oostenrijkers begroetten de oud-koningin in hun klederdracht. Onder hen waren de toenmalige eigenaar van Gasthof Post, Erich Moosbrugger, de burgemeester van het Oostenrijkse dorp en skileraren van de koninklijke familie. De onverwachte ontmoeting ontroerde prinses Juliana erg.
Ook in 1977 verrasten inwoners van Lech de koninklijke familie. Toen vierden koningin Juliana en prins Bernhard in het dorp met hun kinderen en kleinkinderen hun 40-jarig huwelijksjubileum. Op een avond daalden alle berggidsen en skileraren uit Lech met gekleurde fakkels een helling af en werd een groot vuurwerk afgestoken ter ere van het jubileum.