Amerikanen ontdekken „gaten” in rapport Irak
Amerikaanse inlichtingendiensten hebben vrijdag in een eerste, voorlopige conclusie over het Iraakse wapenrapport gezegd dat het „gaten” bevat. Van sommige chemische en biologische middelen ontbreekt de informatie.
De directeur van het Atoombureau in Wenen (IAEA), Mohammed el-Baradei, zei vrijdag dat het 2400 pagina’s tellende dossier grotendeels ouwe koek bevat.
De Amerikaanse inlichtingendiensten vinden dat er nog veel vragen onbeantwoord blijven. Volgens The New York Times is er bijvoorbeeld geen antwoord op de vraag waarom Irak de afgelopen jaren probeerde uranium in Afrika te kopen. Een anonieme functionaris die de stukken heeft kunnen bekijken, zei: „Het is opmerkelijk hoe weinig nieuwe informatie erin staat en hoe weinig moeite is gedaan om de „gaten” te verklaren die iedereen kent sinds de inspecteurs uit Irak vertrokken.”
Het dossier zou wel enige belangrijke details bevatten over het kernwapenprogramma voor 1991. Maar er zouden geen tekeningen of beschrijvingen in staan van apparatuur die nodig is voor het produceren van verrijkt uranium.
Het Witte Huis heeft steeds gezegd dat „gaten” in het document een overtreding van de VN-resolutie kunnen betekenen, met een mogelijke aanval op het land als gevolg.
Volgens de directeur van het atoombureau bevat het document van 2400 bladzijden slechts 300 pagina’s nieuwe informatie. „Het nieuwe gedeelte bestaat uit 300 pagina’s in het Arabisch die betrekking hebben op activiteiten tussen 1991 en 2002. Een deel daarvan wisten wij al, maar er is aanvullende informatie, die wij nu aan het uitpluizen zijn”, zei El-Baradei.
De VN-wapeninspecteurs zijn bij hun controles in Irak voor het eerst voor gesloten deuren komen te staan. Toen ze gisteren een farmaceutische fabriek in de omgeving van Bagdad wilden doorzoeken waren veel van de verantwoordelijke figuren niet aanwezig. Sleutels van verscheidene ruimtes ontbraken. De inspecteurs maakten daarop voor het eerst gebruik van de directe verbinding met de Iraakse leiding.
De opslagruimtes waren afgesloten omdat de meeste medewerkers van de fabriek vrij waren, aldus een Iraakse woordvoerder. Vrijdag is in de meeste moslimlanden een vrije dag.
De Russische regering dreigt Irak niet langer te steunen in zijn verzet tegen een mogelijke militaire aanval van de Verenigde Staten. Aanleiding is het besluit van Bagdad om een miljardencontract met de Russische oliemaatschappij Lukoil op te zeggen. Volgens een bron binnen de Russische regering, die het persbureau Ria-Novosti gisteren citeerde, neemt Irak met zijn besluit een van de belangrijkste motieven van Rusland weg om zich tegen een militaire interventie in Irak te verzetten. Hij wijst erop dat Rusland, zoals elk land, zijn buitenlandse beleid in de eerste plaats door zijn eigen belangen laat bepalen. „De persoon van Saddam Hussein is niet sympathiek genoeg om hem te willen beschermen”, aldus de zegsman.
Lukoil zou investeren in het olieveld West-Qurna, dat goed is voor een productie van 600.000 vaten per dag. De overeenkomst, die Lukoil in 1997 met Irak sloot, had een waarde van 3,7 miljard dollar (bijna 3,7 miljard euro).
Doordat tegen Bagdad VN-sancties van kracht zijn die investeringen in de Iraakse olie-industrie verbieden, is Lukoil het contract niet nagekomen. Volgens Bagdad had Rusland wel een begin met de exploitatie moeten maken.