Brussel: extreem begrotingstekort in zes EU–landen
Zes EU–landen kampen met zo’n buitensporig begrotingstekort dat de Europese Commissie hiertegen correctieprocedures wil beginnen. Het gaat om Frankrijk, Ierland, Griekenland, Spanje, Letland en Malta.
De overheden in deze landen kampen met een begrotingstekort dat is opgelopen boven de EU–limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In Ierland loopt dat dit jaar zelfs op tot 9,5 procent. Voor Spanje komt het uit op 5,8 procent, voor Frankrijk op 4,4 procent.De Europese Commissie vraagt de landen de komende jaren tijdelijke en gerichte belastingmaatregelen te nemen. De meeste landen werken daar al aan. Alleen Griekenland heeft nog niets gedaan. „De Ierse regering mag ook wel iets ambitieuzer aan de slag", zei EU–commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken) bij de presentatie van de cijfers woensdag.
De procedures tegen de buitensporige tekorten bestaan vooral uit aanbevelingen voor de nationale regeringen. Formeel mag de EU ook boetes opleggen, maar de EU–commissaris zei woensdag dat sancties absoluut niet aan de orde zijn.
Hij zei de begrotingsregels van het zogeheten Groei– en Stabiliteitspact zo flexibel mogelijk te willen toepassen.
De EU–commissaris ziet de begrotingstekorten oplopen in bijna alle EU–landen. „Door de scherpe wereldwijde financiële en economische crisis staan de overheidsfinanciën in de EU onder druk", zei EU–commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken). „De crisis zorgt voor minder belastinginkomsten en stijgende uitgaven voor bijvoorbeeld uitkeringen en het economisch herstelplan".
De EU–commissaris zei verder zeer bezorgd te zijn over de geldnood in het EU–buurland Oekraïne. De bijna failliete Oekraïense regering slaagt er maar niet in een nieuwe lening te krijgen van het IMF. „We volgen de situatie van dag tot dag".