Kerk & religie

Rondzendmail risico voor zendingswerk

Volgens Bob Creson, directeur van Wycliffe Bijbelvertalers in de Verenigde Staten, vormen onbeschermde rondzendmails een risico voor veel zendelingen. Hij heeft dat dinsdag gesteld in een interview met het Amerikaanse tijdschrift Christianity Today.

18 February 2009 10:09Gewijzigd op 14 November 2020 07:20

Aanleiding voor het artikel is de problematiek rond het in Gambia veroordeelde zendingsechtpaar David en Fiona Fulton. Zij werden in december veroordeeld tot een jaar dwangarbeid en een geldboete van 8600 dollar, omdat ze zich in een paar rondzendmails zeer scherp hadden uitgelaten over de toestand in Gambia, waarbij de president zelfs betiteld werd als een ”madman”, een gek.Een van de ontvangers, iemand van Gambiaanse afkomst die in Engeland woont, stuurde de e-mails door naar de Gambiaanse politie. Dat vormde de basis voor de officiële beschuldiging van „het verspreiden van haat of verachting teneinde een afkeer te creëren van de president.”

Het voorbeeld bewijst volgens Christianity Today welke risico’s zendelingen kunnen lopen bij het versturen van e-mail. Pete Holzmann, directeur van de International Christian Technologists Association, roept in hetzelfde artikel op tot voorzichtigheid. Zendelingen zouden moeten proberen hun e-mail te beveiligen, desnoods te decoderen of zogenaamde ”web anonymizers” te gebruiken.

Maar het echte risico komt volgens Holzmann pas daarna, als de e-mail bij de ontvangers is terechtgekomen. „Het probleem ligt meer bij de mensen dan bij de technologie. Rondzendbrieven die op websites van kerkelijke gemeenten gepubliceerd worden, foto’s die in weblogs worden gezet, verhalen die publiekelijk verteld worden. Dat alles kan tegen zendelingen gebruikt worden.” Zendingswerkers zouden dus moeten oppassen bij alles wat ze schriftelijk de wereld insturen.

„Je wilt graag dat mensen voor de toestand op het zendingsveld bidden”, stelt Wycliffedirecteur Bob Creson, „maar niet ten koste van het zendingswerk zelf.” Wycliffe en andere organisaties proberen zendingswerkers op te vangen via supervisors, wanneer ze onderwerpen willen bespreken die te gevoelig zijn om op te schrijven. Zendelingen zouden de inhoud van hun rondzendmails steeds kritisch moeten bekijken, als het ware via de ogen van hun naaste buren. Het noemen van God en geloof is –in de ogen van overheidsinstanties in de meeste landen– vaak minder problematisch dan een stellingname in politiek beladen kwesties.

Verder is het voor zendingswerkers van belang om alle geadresseerden eraan te herinneren dat de inhoud van e-mails niet zomaar doorgestuurd mag worden. Volgens Holzmann is het het beste om gevoelig materiaal te versturen als beveiligd pdf-bestand, dat niet gekopieerd of afgedrukt kan worden.

Het belangrijkste blijft echter dat zendingswerkers een leven leiden dat in overeenstemming is met hun leer, op zo’n manier dat ze respect wekken. Dat laatste was waarschijnlijk deels het probleem bij David en Fiona Fulton, die onjuiste verhalen over hun adoptiedochtertje en over Davids militaire verleden verspreidden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer