Kort gekookte kool gezonder dan rauwe
Als kool kort wordt gekookt, is ze het meest gezond. Gezonder dan wanneer de kool rauw wordt gegeten. Dit blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Wageningen.
Martijn Vermeulen van TNO kookte negentien koolsoorten. De spruitjes, witte kool, boerenkool en broccoli zorgen voor veel isothiocyanaten in het bloed. Dat zorgt er weer voor dat giftige stoffen sneller het lichaam verlaten.Wie kort gekookte groenten eet, krijgt 10 procent van de isothiocyanaten duurzaam in het bloed. Bij het eten van rauwe groenten is dat 60 procent. Maar die verlaten het bloed veel sneller.
Volgens Vermeulen is het vooral zaak die isothiocyanaten langdurig in het bloed te laten circuleren. Hij suggereert dat het goed zou zijn om speciale koolsoorten te kweken en deze kort te koken.
Koolsoorten bevatten stoffen, glucosinolaten, die bij het kauwen in de mond en later in de darm worden omgezet in isothiocyanaten. Het gezonde karakter van die cyanaten zit in de werking tegen kanker, is gebleken uit onderzoek van Johns Hopkins University in de Verenigde Staten.