Politiek

Kamer debatteert over invoering referendum

De Tweede Kamer debatteert dinsdagavond over de invoering van een referendum. In het parlement is een meerderheid voorstander van referenda, maar de kwestie verdeelt de coalitie.

ANP
17 February 2009 07:19Gewijzigd op 14 November 2020 07:19

De debatten stonden aanvankelijk vorige week dinsdag gepland, maar gingen toen vanwege ziekte van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) niet door. De PvdA, GroenLinks en D66 hebben twee initiatiefwetten gemaakt voor de invoering van een referendum. Het meest verregaand is het voorstel voor een bindend correctief referendum. Dat houdt in dat burgers een besluit van de overheid kunnen tegenhouden of terugdraaien.Ter Horst (PvdA) wil dit voorstel omarmen, maar het kabinet heeft hierover nog geen overeenstemming weten te bereiken. Voor de invoering van een bindend referendum moet de grondwet worden gewijzigd. Dat betekent dat twee derde van het parlement dit voorstel moet steunen. Door tegenstand van CDA en VVD is die meerderheid er vooralsnog niet.

Het tweede voorstel behelst een referendum dat niet bindend is. Daarvoor is geen grondwetswijziging nodig. Dit voorstel lijkt te kunnen rekenen op de benodigde ’normale’ meerderheid in de Tweede Kamer. Het kabinet heeft besloten het Kamerdebat af te wachten voordat het een oordeel geeft over de twee initiatiefwetten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer