Politiek

Wilders

De reis van PVV-leider Wilders naar Groot-Brittannië donderdag is, zacht uitgedrukt, niet onopgemerkt gebleven. De vliegreis naar en van het vliegveld Heathrow in Londen werd een waar mediacircus. Zo’n vijftig journalisten deden –vaak live– verslag van de trip.

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdrage: Kees de Groot
16 February 2009 11:04Gewijzigd op 14 November 2020 07:19

Dat leidde tot wanordelijke taferelen op de luchthaven en in het vliegtuig. De pers klitte aan Wilders vast als hondenharen aan een wollen trui. Duwend en trekkend probeerden journalisten naar voren te dringen om de PVV-leider in beeld te krijgen. Verbaasd en geïrriteerd zagen de andere passagiers het spektakel aan.Onverrichter zake moest Wilders uiteindelijk echter weer terugkeren naar Nederland. Hij mocht Engeland niet in om daar zijn anti-Koranfilm ”Fitna” te vertonen.

Door al het mediageweld bleef de reis van een andere politicus onopgemerkt. Fractievoorzitter Thieme van de Partij voor de Dieren ging eveneens donderdag naar het buitenland. In België ging haar film ”Meat the Truth” in première.

De persafdeling van haar partij haakte via een persbericht handig in op de ophef rondom Wilders. „Naar verwachting zal Thieme zonder problemen de Belgische grens kunnen passeren, hoewel de conclusies van ”Meat the Truth” grotere maatschappelijke impact kunnen hebben dan die van ”Fitna”.

Aan de media was de hint niet besteed. Vrijwel niemand besteedde aandacht aan Thieme. Wilders daarentegen deed nog dagen van zich spreken. Hij vormde onder meer een dankbaar onderwerp voor cartoonist Tom Janssen in Trouw. Op zijn tekening gromt een verontwaardigde Wilders in de microfoon: „Het is ’n schande dat ik Engeland niet in mag om te zeggen dat je mensen om hun ideeën moet weigeren toe te laten!”

Als minister van Justitie moest Donner enkele jaren terug om de haverklap opdraven voor een spoeddebat in de Tweede Kamer als bijvoorbeeld weer eens een tbs’er de benen had genomen. Bij het wekelijkse vragenuurtje was hij vaste gast. Op een gegeven moment werd het de minzame jurist zo gortig dat hij gekscherend klaagde dat hij wel een veldbedje in het Kamergebouw kon laten plaatsen.

Als minister van Sociale Zaken in het vierde kabinet-Balkenende kreeg Donner het een stuk rustiger. Althans, wat opdraven in het vragenuurtje betreft. Vorige week dinsdag mocht hij daar echter minister Verburg van Landbouw vervangen, die in het buitenland was.

De Partij voor de Dieren had een brandende kwestie op de agenda gezet: het afschieten van edelherten op Terschelling. „Fijn dat het edelhert van het kabinet hier is om onze vragen te beantwoorden”, sneerde GroenLinkser Dibi. „Is deze minister niet gewoon bezig om CDA-hobby nummer één, jagen op wilde dieren, mogelijk te maken?”

Donner liet zich niet van de wijs brengen, maar sloeg zich adequaat en ter zake kundig door het spervuur aan vragen heen.

Verdonk vond het hele circus maar belachelijk. „Ik vraag mij af”, zei ze, „of de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in deze tijd van kredietcrisis zijn tijd moet verdoen door hier te komen om op deze vragen te antwoorden. Wat vindt de minister daar zelf van? Had hij zijn tijd niet nuttiger kunnen besteden?” De minister reageerde ad rem: „Ik ben hier om de Kamer uitleg te geven. Als minister heb ik geen nuttiger besteding van mijn tijd.”

KdG

De actie van EO-coryfee Andries Knevel om ook publiekelijk afstand te nemen van het geloof in de schepping zoals verwoord in de eerste hoofdstukken van het Bijbelboek Genesis is ook in de politiek niet onopgemerkt gebleven. SGP-woordvoerder De Bruyne parodieert in partijblad De Banier de handelwijze van Knevel.

In zijn rubriek Haagse propjes presenteert hij een verklaring met de volgende inhoud: „Vroeger geloofde ik dat de EO een Bijbelgetrouwe omroep was waar je met goed fatsoen lid van kon zijn. Ik werd dus lid en heb ook anderen daartoe vaak aangespoord. Kort geleden geloofde ik nog dat, ondanks de tekenen dat de koers steeds verder wordt verlegd, er toch nog voldoende was wat mij aan die omroep bond. Ik herroep al mijn eerdere uitspraken hierover en erken mijn lezers en luisteraars op een (dwaal)spoor te hebben gebracht. Daar heb ik spijt van.” De EO kreeg een vergelijkbare brief, zo verklaarde De Bruyne vanmorgen en daaronder stond de zin: „Daarom zeg ik met ingang van heden mijn lidmaatschap op.”

Of De Bruyne na de spijtverklaring van Knevel over zijn handelwijze ook op zijn schreden terugkeert? Het boetekleed misstaat de man immers niet. Maar De Bruyne is zover nog niet: „De verklaring van Knevel was de druppel die de emmer deed overlopen. Eind vorig jaar heb ik me ook gestoten aan een nieuw programma waarmee ze de dood bespreekbaar wilden maken. Ze gaan dat doen met een doodskist boven op een auto. Dat is onkies en onsmakelijk.”

De spijtbetuiging van Knevel over zijn handelwijze is voor De Bruyne dan ook geen reden om zijn brief in te trekken: „Je kunt je lidmaatschap altijd opzeggen en je kunt jezelf altijd weer opgeven. Maar dan moet er meer gebeuren dan dit. Het zou geweldig zijn als ik dat nog mag meemaken.”

GV

De Tweede Kamer houdt morgen een interpellatie over de inval in Irak. In de middag en de avond vinden debatten plaats over de invoering van referenda. Voor woensdag staan debatten aangekondigd over het elektronisch patiëntendossier en maatregelen over de kredietcrisis.

Uitspraak van de week

„GroenLinks-Kamerlid Vendrik vindt dat Eurocommissaris Nelie Kroes het aanzien van de Europese Commissie heeft geschaadt.”

In een persbericht dat GroenLinks vorige week uitgaf staan in de eerste zin twee taalfouten: „Nelie” moet zijn „Neelie” en „geschaadt” moet zonder t.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer