Economie

„Hogere AOW-leeftijd helpt niet tegen crisis”

Het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 jaar naar 67 jaar helpt Nederland niet uit de economische crisis. Dat zegt econoom Ward Romp op de site van de Universiteit van Amsterdam.

ANP
16 February 2009 06:22Gewijzigd op 14 November 2020 07:18
Het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 jaar naar 67 jaar helpt Nederland niet uit de economische crisis. Dat zegt econoom Ward Romp op de site van de Universiteit van Amsterdam. foto ANP
Het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 jaar naar 67 jaar helpt Nederland niet uit de economische crisis. Dat zegt econoom Ward Romp op de site van de Universiteit van Amsterdam. foto ANP

„Het voorstel is om de AOW-leeftijd vanaf 2011 elk jaar met een maand te verhogen. Op die manier is de 67 pas in 2035 bereikt. Er is geen enkele econoom die de crisis zolang doortrekt. Ik heb daarom geen idee waarom de link wordt gelegd tussen de AOW-leeftijd en de economische crisis”.Romp vindt dat de argumenten die worden gebruikt om de AOW-leeftijd te verhogen niet kloppen. „Een van de argumenten zou zijn dat zo de pensioenfondsen geholpen zouden zijn. Maar dat heeft geen direct effect. Met deze maatregel nemen de verplichtingen van de pensioenfondsen niet af en de bezittingen niet toe”.

Toch vindt Romp wel degelijk dat de AOW-leeftijd moet worden verhoogd. „Een goed gebruik van de crisis”, noemt hij de maatregel. Verschillende commissies hebben de afgelopen jaren geadviseerd om de AOW-leeftijd te verhogen, maar de politiek wilde er niet aan. „De economische crisis heeft het besef om de AOW-leeftijd te verhogen aangewakkerd”.

Andere landen binnen de Europese Unie hebben die maatregel jaren geleden ingevoerd. „Dat gebeurde al ver voor de kredietcrisis”, vertelt Romp. „Het is noodzakelijk vanwege de vergrijzing, waar de huidige crisis niets mee te maken heeft”. Romp vermeldt daarbij dat in andere landen het verhogen van de AOW-leeftijd veel belangrijker is. In de meeste andere landen binnen de Europese Unie is er geen pensioenfonds, waardoor de staat vaak 90 tot 100 procent van het pensioeninkomen moet ophoesten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer