Congres herdenkt Kamper theoloog H. N. Ridderbos
Het centrale thema van de Kamper theoloog Herman Ridderbos (1909-2007) was de komst van Gods Koninkrijk. „Kenmerkend was zijn heilshistorische visie. In de ruimte van de geschiedenis breekt het heil van God door.”
Dit zei prof. dr. R. Roukema, nieuwtestamenticus aan de Protestantse Theologische Universiteit van Kampen, over zijn illustere voorganger de bekende Kamper professor Herman Nicolaas Ridderbos. Ridderbos werd honderd jaar geleden op 13 februari 1909 geboren en stierf op 8 maart 2007.De Theologische Universiteit Kampen organiseerde vrijdagmiddag naar aanleiding van de honderdste geboortedag van Ridderbos een herdenkingsbijeenkomst. Honderd aanwezigen, onder wie vele oud-studenten, luisterden naar vier lezingen over de persoon en het werk van Ridderbos.
Emeritus hoogleraar H. Baarlink haalde persoonlijke herinneringen op. Baarlink noemde de wending van het heilsordelijke naar het heilshistorische het meest typerende van Ridderbos’ theologie. Ridderbos heeft zich volgens hem ontworsteld aan de traditionele inspiratieleer en benadrukte het gezag van het Nieuwe Testament als de kerugmatische (kerugma = boodschap) geschiedschrijving, waarbij de apostelen als gezondenen met hetzelfde gezag spreken als hun Zender.
Dr. G. J. van Klinken, universitair docent kerkgeschiedenis, hield een lezing over ”Herman Ridderbos tussen calvinisme en bevinding”. Volgens dr. Van Klinken was Ridderbos een echte afstammeling van de Afscheiding van 1834. Dat betekende dat hij van huis uit volop de calvinistische traditie alsook de bevindelijke conventikelvroomheid meekreeg. Hoewel bij Ridderbos het gevoel nooit ontbreekt, wordt bij hem de bevinding altijd „strak aangetoomd door de confessie”, aldus dr. Van Klinken. Opvallend is dat Ridderbos in de tijd van de Vrijmaking het juist weer opneemt voor de praktische vroomheid en de noodzaak van de zelfbeproeving en het zelfonderzoek in de lijn van Van der Groe.
Hoogleraar kerkrecht dr. L. J. Koffeman schetste de houding van Ridderbos in de democratiseringsgolven van de jaren 1968. De huidige Kamper nieuwtestamenticus, dr. R. Roukema prees zijn voorganger en noemde de twee belangrijkste boeken over de komst van het Koninkrijk en de theologie van Paulus van blijvende waarde. Omdat de fronten wezenlijk niet zijn veranderd, zijn deze studies nog steeds leerzaam, aldus Roukema.