Kerk & religie

Overleg kerken na twintig jaar opgeheven

Het SamenwerkingsOverleg (SWO) van plaatselijke christelijke gereformeerde kerken, gereformeerde kerken vrijgemaakt en Nederlands gereformeerde kerken is donderdagavond, na twintig jaar, opgeheven.

Kerkredactie
13 February 2009 12:07Gewijzigd op 14 November 2020 07:18

Dat deelde de voorzitter van het SWO, ds. K. T. de Jonge uit Nieuwegein, na afloop van de vergadering mee.De belangrijkste reden dat het –informele– overleg is opgeheven, is dat sinds enige tijd het zogenoemde DOE-overleg functioneert, het Deputaten Overleg Eenheid. Daarin overleggen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en Nederlands Gereformeerde Kerken op deputatenniveau met elkaar waar het gaat om de samenwerking tussen de (lokale) kerken.

Van een emotioneel besluit was dan ook zeker geen sprake, zegt ds. De Jonge, predikant van de cgk/Ngk-samenwerkingsgemeente in Nieuwegein. „Het overleg is nu op een veel hoger niveau gekomen. Dus daar kun je alleen maar blij mee zijn.”

Het SWO ontstond in 1989. De christelijke gereformeerde en Nederlands gereformeerde kerken in Lelystad, Almere en Nieuwegein gaven in dat jaar een gezamenlijke verklaring uit waarin zij bekendmaakten dat hun „eenwording” voltooid was. Nadien werd het overleg verbreed. „De laatste jaren hadden we steeds twee keer per jaar een vergadering in Nieuwegein. We bespraken dan de ontwikkelingen in samenwerkingsgemeenten, of bepaalde knelpunten.”

Hoeveel samenwerkingsgemeenten (in wording) er inmiddels zijn, durft ds. De Jonge niet te zeggen. „Ze zijn in elk geval niet meer weg te denken in onze kerken.”

Twintig jaar geleden waren het alleen nog cgk- en Ngk-gemeenten die voor samenwerking kozen. De laatste jaren kwamen daar ook gkv’s bij. Vaak is er sprake van bijvoorbeeld een samenwerking tussen een cgk en een Ngk, of een cgk en een gkv. „Maar donderdagavond was ook Deventer erbij, en daar werken alle drie de kerken samen.”

Helemaal voorbij is het niet met het SWO, aldus ds. De Jonge. „Over twee jaar willen de secretaris en ik nog eens een brief versturen naar de gemeenten waar we veel contact mee hadden om te kijken hoe een en ander dan gaat. En misschien komt er dan nog eens een vervolg. Maar daar ziet het toch niet naar uit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer