Faalangst de baas met aangepast rijexamen
Mensen met faalangst kunnen hun zenuwen vanaf nu thuis laten liggen als ze rijexamen gaan doen. Maar het voor hen aangepaste examen kent wél precies dezelfde eisen.
Eerst vier keer zakken, en dan eventueel door voor een speciaal examen. Dat was tot vorige maand de praktijk in de rijschoolwereld. Tot ongenoegen van de Tweede Kamer, die het ministerie vroeg deze kostbare route te vereenvoudigen.En daarom kunnen examenkandidaten met faalangst sinds deze maand opgelucht ademhalen. Al vanaf het begin kunnen ze in aanmerking komen voor een speciaal ontwikkeld examen, met een speciaal getrainde examinator en met de mogelijkheid voor een of meer time-outs.
Voor de doelgroep is dat een enorme opluchting, weet Theo van Rijt, manager examenontwikkeling bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). „Neem nu die time-out: alleen al het feit dat die ruimte er is, stelt veel kandidaten op hun gemak. Dan hoeven ze er nog niet eens gebruik van te maken.”
Mensen die voor het speciale examen in aanmerking komen, zijn méér dan gewoon een beetje zenuwachtig, benadrukt Van Rijt. „Het is voor mensen die in examensituaties blokkeren, zowel motorisch als in hun denkvermogen. De motor slaat dan af, ze weten de koppeling niet meer te vinden en kunnen niet meer sturen. Voor hen is het een drama om zoiets mee te maken.”
Bang voor misbruik is Van Rijt niet. „Er is namelijk geen voordeel te behalen als je niet faalangstig bent. Je moet namelijk aan dezelfde eisen voldoen. En daarnaast is het aangepaste examen zelfs een stuk duurder, omdat het geen 55 minuten, maar 90 minuten duurt.”
Toch is het mogelijk dat mensen van de regeling gebruikmaken die niet echt faalangstig zijn, erkent hij. „Daarom bekijken we in de evaluatie nauwkeurig of de selectie goed heeft plaatsgevonden. Gelukkig kan de opleider vaak ook een goede inschatting maken. En de kandidaten weten het zelf meestal het best of ze voor het aangepaste examen in aanmerking komen.”