Binnenland

Helft Staphorster keten in beeld

Staphorst heeft na het aanschrijven van 1500 gezinnen in totaal ruim 30 keten in beeld gekregen, mogelijk ongeveer de helft van het totaal. De keten die zich niet hebben gemeld bij de gemeente, zullen de deuren moeten sluiten.

Regioredactie
13 February 2009 11:12Gewijzigd op 14 November 2020 07:18

Met de keten die nu bekend zijn, gaat de gemeente dit jaar in gesprek over de concrete betekenis van het plaatselijke ketenbeleid. Door middel van een brief werden keeteigenaren in november vorig jaar gemaand zich vóór 1 februari dit jaar te melden bij de gemeente. Hierop meldden zich veertien keten; zeventien waren al langer bekend bij de gemeente.Wethouder Hutten van Staphorst is tevreden met het resultaat. Wel vermoedt hij dat er nog meer keten in de gemeente zijn, die zich tot op heden niet gemeld hebben. Bij het ontwerpen van de beleidsnota ”Keten in beeld” in 2007 bleek uit een oriënterend onderzoek dat er zo’n zestig à zeventig keten in de gemeente zouden zijn.

SGP-raadslid Troost, woordvoerder namens de partij over het ketenbeleid, denkt dat het aantal van zestig à zeventig keten inmiddels niet langer reëel is. „Er zijn er veel tussentijds verdwenen, als gevolg van het beleid dat we in gang hebben gezet.” De gemeente Staphorst heeft sinds begin dit jaar een speciale ambtenaar in dienst die toeziet op de naleving van het gemeentelijk ketenbeleid.

Woordvoerder Hoogervorst van het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM) is blij met de opstelling van de gemeente. „In het raadsbesluit van Staphorst staat dat de keten geen geld voor alcohol mogen vragen. En intussen is er nog een nieuw wetje bijgekomen: het rookverbod. Daardoor heeft de jeugd zijn ding en de horeca heeft zijn ding. Wat willen we nog meer?”

Wethouder Hutten erkent dat er inderdaad niet voor de alcohol betaald mag worden in de keten. „Dan is het een commerciële gelegenheid, en dan gaat zo’n keet direct dicht. Maar er zijn natuurlijk ook andere vormen van betalen, bijvoorbeeld wanneer de jongeren bij toerbeurt drank meenemen. Dat is glad ijs, want als je eens in de acht weken aan de beurt bent om de alcohol te betalen, is het dan nog om niet, zoals in het raadsbesluit staat?”

Aanvankelijk stelden veel jongeren zich wantrouwend op tegen de gemeente, is de ervaring van Hutten. Toch hebben gesprekken met de jongeren volgens hem een positieve uitkomst gehad. „Zij zullen waarschijnlijk ook wel in aanmerking komen voor het certificaat dat de gemeente verstrekt, wanneer aan alle eisen wordt voldaan.”

Grote, commerciële keten meldden zich tot nu toe niet. Ze zullen ook niet meer getolereerd worden, zegt de wethouder. „Als er nu nog keten gevonden worden die bij ons onbekend zijn, zullen die gesommeerd worden hun deuren te sluiten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer