Economie

Rusland misbruikt gastarbeiders

Gastarbeiders in de Russische bouwsector zijn het slachtoffer van grootschalig misbruik door hun bazen. Dat blijkt uit een onderzoek van Human Rights Watch.

IPS
12 February 2009 09:22Gewijzigd op 14 November 2020 07:17

„Bouwvakkers komen naar Rusland om er een degelijke job te vinden, maar ze worden geconfronteerd met geweld en exploitatie”, zegt Jane Buchanan van Human Rights Watch (HRW), de auteur van het rapport ”Are You Happy to Cheat Us? Exploitation of Migrant Construction Workers in Russia”. „Rusland zou rigoureuze hervormingen moeten doorvoeren om de gastarbeiders in de bouw te beschermen tegen die ernstige mensenrechtenschendingen.”De gastarbeiders getuigden tegenover HRW hoe hun werkgevers in Rusland beloftes rond salaris en omstandigheden niet nakomen. In plaats daarvan houden ze loon in en dwingen ze de arbeiders lange dagen te werken. Er is sprake van fysiek misbruik, miserabele leefomstandigheden op de werven en onveilige werkomstandigheden.

Volgens HRW had vrijwel geen enkele geïnterviewde gastarbeider een contract, terwijl de Russische wetgeving dit vereist. Het ontbreken van een contract maakt de migranten kwetsbaar voor misbruik en verhoogt de drempel om hulp bij officiële instanties te zoeken.

De meeste bouwvakkers zijn afkomstig uit voormalige Sovjetstaten en zoeken een uitweg uit armoede en werkloosheid. De meeste komen Rusland binnen zonder geldig visum. Een arbeider uit Kirgizië, die verantwoordelijk was voor een groep van veertig bouwvakkers die werkten aan een universiteits-gebouw in Moskou, zegt dat ze erg onregelmatig betaald werden. „Veel arbeiders gingen weg toen we niet betaald werden, maar wij hadden het geld nodig en dus bleven we.”

De mannen kregen te horen dat ze in één keer betaald zouden worden als het werk gedaan was. Toen ook dat niet gebeurde, bleven de arbeiders op de werkplaats wonen in de hoop het geld alsnog te ontvangen. In december gaf de arbeider uit Kirgizië het op en keerde hij terug naar zijn land. De aannemer is hem en zijn arbeiders nog zo’n 33.000 euro schuldig.

„Veel arbeiders beseffen dat hun kansen op een loon bij een ander niet veel groter zijn”, zegt Buchanan. In sommige gevallen blijven ze ook omdat de werkgever hun paspoort bezit, of vanwege fysieke mishandeling als ze weigeren verder te werken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer