Stimuleringsplan geeft Wall Street steun
Wall Street kreeg steun van een akkoord dat werd bereikt door onderhandelaars over het stimuleringsplan voor de Amerikaanse economie, maar beleggers bleven voorzichtig.
De Dow–Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen ging 0,7 procent omhoog tot 7946 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 0,8 procent tot 834 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond op 1532 punten, een winst van 0,5 procent ten opzichte van het slot van dinsdag.Onderhandelaars van het Huis van Afgevaardigden, de Senaat en het Witte Huis smeedden een plan van 789 miljard dollar, waarmee de Amerikaanse economie uit het slop moet worden getrokken. Het plan moeten nu nog door het Huis en de Senaat worden goedgekeurd en door president Barack Obama worden getekend.
De stemming op de Amerikaanse beurzen was de hele dag wisselend. Koopjesjagers pakten hun kans na de zware verliezen van dinsdag door teleurstellende overheidsplannen voor de financiële sector. Echter, zorgen over het plan bleven wel wat hangen in de markt.
Beleggers vonden steun in een ondervraging van bankdirecteuren van de acht grootste Amerikaanse banken door de Amerikaanse overheid. De Amerikaanse banken, die een dag eerder zware klappen kregen, gingen weer fors omhoog. Bank of America, Citigroup en JPMorgan Chase noteerden winsten van 5,3 tot 8 procent.
Financiële fondsen profiteerden ook van resultaten van verzekeringsbedrijf Marsh & McLennan, de op een na grootste in de wereld. Het concern liet beter dan verwachte vierdekwartaalresultaten zien en voorziet meer winst in 2009. Het aandeel ging 13,3 procent omhoog.
Blackberrymaker Research in Motion viel ruim 16 procent. Het bedrijf gaf een teleurstellende prognose van de kwartaalresultaten.
Nvidia, maker van grafische kaarten, dook rond de 13 procent. Het bedrijf liet dinsdagavond weten een fors verlies te hebben geleden in het vierde kwartaal. Bovendien gaf het een zwakke prognose voor het eerste kwartaal.
De olieprijs ging 3,4 procent omlaag tot iets boven de 36 euro per vat Amerikaanse ruwe olie. Oliefonds ExxonMobil ging 1,8 procent achteruit, terwijl branchegenoten Chevron en ConocoPhillips respectievelijk 0,5 en 0,2 procent wonnen.
De euro was 1,2896 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag was de Europese munteenheid nog 1,2905 dollar waard.