Gmv schuwt werkonderbreking niet
Leden van christennetwerk gmv zullen een werkonderbreking „niet schuwen.” Een „bijzondere situatie.”
Christennetwerk gmv verspreidde dinsdag het bericht dat zijn leden –en die van CNV en FNV– werkzaam bij BPI Indupac in Hardenberg, hun werkgever met een ultimatum dreigen.Door een reorganisatie bij BPI Indupac verdwijnen er tien banen. De bonden zijn niet tevreden met de sociale gevolgen voor de mensen die weg moeten.
„Dit ultimatum is nodig om de eisen die de bonden stellen om tot een normaal sociaal plan te komen kracht bij te zetten”, aldus Martin van Eerde, bestuurder bij christennetwerk gmv. Drie keer overleg met de directie van BPI Indupac hielp niet.
Van Eerde: „Het heeft er alle schijn van dat de werkgever op een goedkope manier af wil van deze tien mensen. Hij doet weinig moeite om de werknemers te helpen bij het vinden van ander werk en wil ze niet op fatsoenlijke wijze compenseren.”
De werknemers van Indupac namen zelf het initiatief voor een handtekeningactie. Van de 190 werknemers plaatsten er 161 hun handtekening voor een beter sociaal plan.
Tijdens zogenaamde ‘driekwartvergaderingen’ besloten de werknemers een ultimatum aan de werkgever te stellen.
De leden van de verschillende vakbonden, waaronder ook de leden van christennetwerk gmv, besloten in meerderheid van meer dan 75 procent dat als de eisen in het ultimatum niet worden ingewilligd, acties „onvermijdelijk” zijn.
Het ultimatum loopt morgen af. De actie is voor vrijdag gepland.
Voor Henk Schaafsma, voorzitter van christennetwerk gmv, is het „gelukkig de eerste keer” dat zijn organisatie dreigt met een werkonderbreking. „We komen niet graag met zo’n ultimatum, maar willen in deze kritische tijd een duidelijk signaal afgeven. Een bijzondere situatie.”
Schaafsma wil een werkonderbreking „per geval” bekijken. „Onze leden, van wie sommige al zestig jaar bij het bedrijf werken, dreigen het slachtoffer te worden van louter economisch denken van de onderneming.”
De werkonderbreking van vrijdag moet voor een bepaalde tijd zijn „anders wordt het staken”, zegt Schaafsma. „En dat is een ander hoofdstuk. Die grens willen we niet overgaan.”