Apeldoorn had ook koninklijke wachtkamer
Een paar stations in Nederland hebben een koninklijke wachtkamer. De stations van Amsterdam-Centraal, Den Haag-Holland Spoor en Baarn horen daarbij. Vooral die in Amsterdam is statig: echt koninklijk.

In Apeldoorn was tot 1976 ook een wachtkamer voor de koninklijke familie. Bij de sloop van het oude station is die verloren gegaan.Tot 17 mei zijn veel onderdelen van die voormalige wachtkamer weer bij elkaar gebracht in het Apeldoornse CODA Museum. Dat is het resultaat van speurwerk van de Stichting Apeldoornse Monumenten. De stichting zocht jarenlang naar voorwerpen, meubilair en foto’s van de wachtruimte. In 2007 vonden de speurders meubelstukken uit de koninklijke salon. Die zijn toen door het CODA Museum aangekocht.
Sommige onderdelen van de inventaris kregen sinds de sloop van het station een heel bijzondere bestemming: de koninklijke wc-bril bijvoorbeeld veranderde in een spiegellijst en de lambrisering is gebruikt voor een prachtig schaaktafeltje.
Aan de hand van deze en andere voorwerpen, zoals foto’s en een modelspoorbaan, vertelt de kleine expositie het verhaal van het koninklijke reizen en de historische wachtkamer. Over die ruimte meldde de Apeldoornsche Courant bij de ingebruikname in 1912 dat die „met het volste recht het praedicaat ”Koninklijk” mocht hebben.”
De wachtkamer is vooral door koningin Wilhelmina gebruikt. Zij verbleef veel op Paleis Het Loo. De expositie zoomt in op een van haar particulier secretaresses, Sophie barones van Randwijck. In het museum is elke middag een documentaire over deze vrouw te zien. Sophie werd gekozen als tweede particulier secretaresse van prinses Wilhelmina en was veel in de nabijheid van de oud-vorstin in haar Apeldoornse tijd na haar troonsafstand.
Wilhelmina had in de oorlog steeds meer afstand genomen van de adel. De barones kwam daarom niet zomaar binnen als secretaresse. „Die moet ik niet, die is van adel”, was de eerste reactie van de oud-koningin toen zij werd voorgedragen. De barones Van Randwijck trouwde later met Thijs Booy, een hoveling die een groot deel van de memoires van koningin Wilhelmina op papier zette.