Buitenland

Irritatie in V-raad over optreden VS

Onder de niet-permanente leden van de VN-Veiligheidsraad manifesteerde zich maandag duidelijke irritatie over het Amerikaanse optreden rond Iraks verklaring aan de VN betreffende massavernietigingswapens.

Van onze correspondent
10 December 2002 10:33Gewijzigd op 14 November 2020 00:00

De 12.000 pagina’s tellende verklaring werd zondagavond na aankomst in het VN-hoofdkwartier in New York door Amerikaanse diplomaten naar Washington gebracht. Volgens Amerikaanse bronnen zouden de documenten daar, in een „veilige omgeving”, beter gekopieerd kunnen worden. Britse diplomaten waren bij dit transport aanwezig en de delegaties van de andere permanente leden van de Veiligheidsraad zouden akkoord zijn gegaan.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, had vooraf uitgebreid telefonisch overlegd met zijn collega’s van de andere permanente leden van de Veiligheidsraad, te weten Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China. Met de VS gaat het hier om vijf kernmachten, die volgens een woordvoerder van de delegatie van Colombia (momenteel voorzitter van de V-raad) „over de benodigde knowhow beschikken om te beoordelen welke gevoelige informatie wel of niet openbaar gemaakt kan worden.”

Vooral Mexico en Syrië protesteerden tegen deze gang van zaken. Woordvoerders van de delegaties van beide landen wezen erop dat het erg moeilijk wordt om Iraks verklaring inhoudelijk goed te beoordelen als de VS en de andere permanente leden optreden als censor. Van Amerikaanse kant werd benadrukt dat men wil verhinderen dat vertrouwelijke informatie betreffende de productie van chemische, biologische of nucleaire wapens in handen valt van landen die de internationale conventies tegen de verspreiding van zulke wapens niet hebben ondertekend. Dit argument slaat vooral op Syrië.

Sommige Amerikaanse bronnen melden dat de Iraakse verklaring de namen bevat van landen en bedrijven die Bagdad hebben geholpen wapencapaciteit in bepaalde categorieën te ontwikkelen. Het is niet duidelijk of het de bedoeling is om deze namen openbaar te maken. „Het is van essentieel belang dat deze hulpbronnen van Irak openbaar worden gemaakt, omdat dat verdere samenwerking met Bagdad voor zulke bedrijven of overheden moeilijker maakt”, aldus Gary Milholling, directeur van het zogeheten Wisconsin Project betreffende Kernwapens in Washington.

Een groep Democratische parlementsleden dringt er intussen bij de Republikeinse regering in Washington op aan informatie over Bagdads wapensystemen openbaar te maken. De regering Bush zegt over „bewijzen” te beschikken dat het regime van Saddam Hussein over (door de VN) verboden wapensystemen beschikt. Als dat klopt, is dat in strijd met de officiële verklaring van Bagdad dat Irak niet over zulke wapens beschikt. Dat zou een reden kunnen zijn om militair tegen Irak op te treden.

„Als de regering over informatie beschikt die strijdig is met Iraks opgave, dan moet die informatie in de eerste plaats aan de VN-wapeninspecteurs ter beschikking worden gesteld en bovendien openbaar worden gemaakt. Het zou volstrekt onverantwoordelijk zijn om een militair offensief te beginnen om Irak te ontwapen op grond van informatie die geheim wordt gehouden of die niet wordt gedeeld met andere landen”, aldus Dennis Kucinich, Democratisch afgevaardigde uit Ohio, namens de groep parlementariërs. De regering heeft nog niet gereageerd op deze oproep.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer