Kinderen krijgen teveel zout binnen
Kinderen in Nederland krijgen te veel zout binnen en dat kan op latere leeftijd leiden tot hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden. Minder zout (en daarmee natrium) leidt tot een lagere bloeddruk. Als een zuigeling minder zout krijgt, heeft dat zelfs na vijftien jaar nog een verlagende invloed op de bloeddruk.
Drie kinderartsen pleiten in een artikel in het gisteren verschenen Nederlands Tijschrift voor Geneeskunde voor verlaging van de zoutinname, vooral ook bij kinderen.De Wereldgezondheidsorganisatie gaat uit van 5 gram zout per dag, de Gezondheidsraad adviseerde eind 2006 een maximuminname van 6 gram keukenzout (natriumchloride) per dag. Die hoeveelheid bevat 2,25 gram natrium, het mineraal dat de bloeddruk kan verhogen. Dit is een algemeen advies, de raad geeft geen aparte richtlijn voor kinderen. In Groot-Brittannië is die er wel, beginnend met minder dan 1 gram per dag voor baby’s tot zes maanden en oplopend met de leeftijd tot 6 gram maximaal voor elf- tot achttienjarigen.
Zout zit bijna in alle voedingsmiddelen. Ook al voegt iemand geen zout toe aan het eten, dan nog krijgt hij veel binnen via alledaagse voedingsmiddelen als brood, kaas, vleeswaren en snacks. Voldoende kalium in de voeding heeft een gunstig effect op de bloeddruk. Het werkt bloeddrukverlagend en beschermt tegen hartritmestoornissen. Het zit in grotere hoeveelheden in groente, fruit en aardappelen.
De levensmiddelenindustrie kondigde vorig najaar aan de hoeveelheid zout in producten de komende twee jaar met 12 procent te verminderen. Het ”actieplan zout” kwam de Federatie Nederlandse Levenmiddelenindustrie (FNLI) op ongezouten kritiek van de Consumentenbond te staan. Die vindt de daarin geformuleerde doelstelling volstrekt ontoereikend.