Grasplant geliefd om goede eigenschappen
Meubels van bamboe hebben een aparte structuur, teint en kleur. Bovendien zijn ze ecologisch verantwoord. Daarom kiezen steeds meer mensen bamboe voor hun meubels, vloeren, wanden, plafonds - of zelfs het dashboard in hun auto.
In Nederland is bamboe nog niet zo ingeburgerd. Maar de Chinezen zijn al langer bekend met deze plant. Ze maakten er vroeger eetstokjes en allerlei soorten gereedschap van. Daarnaast zijn jonge scheuten favoriete ingrediënten in Chinese gerechten. Inmiddels groeit de bekendheid van de bamboeplant ook in ons land. Steeds meer mensen zien de voordelen van de plant in.Goede eigenschappen
„Bamboe is een alternatief voor hout. Doordat de grasplant verhout, kun je er allerlei interessante en decoratieve producten van maken”, zegt René Zaal, directeur van Moso. Moso ontwikkelt innovatieve en milieuvriendelijke producten voor interieurbouw van bamboe en verkoopt deze aan groot- en detailhandels in Nederland, Azië en Amerika.
Zo verkoopt Moso parket, plaatmateriaal en fineer. „Bamboe is apart. Het is hout, maar heeft een eigen structuur, teint, kleur en houtnerf”, vertelt Zaal. „Negen van de tien consumenten vinden bamboe interessant en mooi. De houtsoort heeft twee grote voordelen. Het is hardhout en het bezit goede houteigenschappen. Zo is het stabiel. Het krimpt niet en zet niet snel uit. Het heeft eigenschappen op het niveau van eiken. Daarnaast is het ecologisch verantwoord, omdat de snelgroeiende plant zichzelf voortplant. Bij bomen gaat dat veel langzamer.”
Badkuip
Niet alle soorten van de grasplant zijn geschikt voor de industrie. De stam van de plant moet verhouten. Moso werkt bijna alleen met de Chinese mososoort, de reuzenbamboe. „In China zijn plantages van 6 tot 9 miljoen hectare. Deze zijn al eeuwenlang in gebruik. We oogsten per jaar zo’n 20 procent van de stammen. Binnen een jaar is dit weer aangegroeid. De 15 meter lange stam met een diameter van 13 centimeter, heeft slechts een paar maanden nodig om te groeien. De bamboeplant moet dan nog vier jaar staan, omdat de stam moet verhouten.” Deze snelle groei is een groot voordeel van bamboe ten opzichte van hout, want bij een boom duurt het tientallen jaren voordat hij volwassen is.
De prijs van bamboe is vergelijkbaar met die van eiken. Volgens Zaal weet 90 procent van de parketzaken dat er hoogkwalitatieve bamboevloeren beschikbaar zijn. Moso ontwikkelt naast meubels en vloeren ook alternatieve producten van bamboe, zoals badkuipen, keukens, lampen, laptophoezen en BMW-dashboards.
Flexibele vloerbedekking
„Op het moment zijn we bezig met twee leuke ontwikkelingen”, zegt Zaal. „We maken vloerbekleding die geen zacht tapijt, maar ook geen harde vloer is. Het bestaat uit flexibele vloerdelen van latexvilt met een toplaag van bamboe. De vloerbekleding is gemakkelijk te leggen en zit in een lage prijsklasse.” Een nadeel van bamboe is dat het gauw gaat rotten. Moso ontwikkelt bamboetoepassingen voor buiten, zoals terrasdelen, gevelbekleding en tuinmeubilair. Moso geeft deze producten een temperatuurbehandeling om ze te beschermen tegen weersinvloeden. Zaal: „Wie weet zitten we volgende zomer op tuinstoelen van bamboe.”
Bamboevloer
Winkels die bamboevloeren verkopen zijn bijvoorbeeld Stijl Vloeren in Alblasserdam, Van den Dongen Parketvloeren in Goes, Parketmeester Harderwijk in Harderwijk, en ’t Parkethuus in Apeldoorn. Meubels van bamboe zijn onder andere verkrijgbaar bij Wilhelmina Winkel in Amsterdam. url verwijzing web (u689(vandendongenparket.nl, parketmeester.nl, parkethuus.nl.
Goud met een groen teken
Mensen raken geïnspireerd door bamboe, merkt Jos van der Palen van bamboekwekerij Kimmei in Valkenswaard. Van der Palen voert nieuwe bamboesoorten in en test deze. Kimmei heeft een grote tuin met honderden verschillende soorten van de grasplant. „Mensen en kwekers doen hier ideeën op en ik adviseer welk soort ze het beste kunnen kweken.”
Bamboe blijft het hele jaar door groen en is daarom bij veel mensen geliefd. Veel kopers gebruiken de plant als afscheiding om buren of lelijke gebouwen niet te hoeven zien. Niet elke soort kan groeien in het koude Nederland. Kimmei -letterlijk: ”Goud met een groen teken”, tevens de Japanse soortnaam voor bamboe met gele halmen en groene lengtestrepen- test planten onder andere op de winterhardheid. Tropische soorten kunnen de winter niet overleven. „Wij verkopen onder andere exemplaren die de laatste Elfstedentochtwinter overleefden en ook dit winterweer doorkomen. Die raden we mensen vaak aan”, zegt Van der Palen. De groene plant neemt veel koolmonoxide op en draagt daardoor een steentje bij aan het milieu.
Een negatieve eigenschap is de uitbreidingsdrang van bamboe. De plant kan ondergronds lange uitlopers hebben en een groot deel van de tuin in beslag nemen. Een zogenaamd wortelscherm voorkomt dat. Zo’n scherm, dat rond de plant wordt ingegraven, belet het voortwoekeren van de wortels. Kimmei verkoopt overigens ook soorten die niet woekeren.
„Aan de bloei van bamboe zit een bijzonder verhaal vast”, vertelt Van der Palen. „Sommige soorten bloeien om de honderd jaar en gaan dan dood. De kans op bloei is klein, maar soms gebeurt het. Op het moment staat de soort die panda’s eten in bloei. Een bloeiende bamboe is geen grote schoonheid. De plant heeft dan grasachtige uitschieters.”
Van der Palen levert ook planten die verbouwd kunnen worden voor de industrie, maar de groei in Nederland is niet genoeg voor productie. „Het is nog steeds goedkoper om daarvoor planten te importeren vanuit China.”
In Nepal zag Van der Palen eens bamboeplanten in de sneeuw. Dit intrigeerde hem en hij ging op onderzoek uit. „Ik was een van de eersten die zich bezighielden met bamboe. Ik ging verzamelen en zo ontstond kwekerij Kimmei. Inmiddels doen mensen vanuit heel Europa en de Verenigde Staten kennis bij ons op.”