Oude top Ahold niet de cel in
De vier oud-bestuurders van Ahold die terechtstonden voor hun aandeel in wat Nederlands grootste boekhoudschandaal is gaan heten, ontlopen gevangenisstraf.
Voormalig financieel topman Meurs werd gisteren de zwaarste straf opgelegd door het gerechtshof in Amsterdam. Oud-topman Van der Hoeven kreeg alleen een geldboete.Het viertal stond terecht voor onder meer valsheid in geschrifte, het oplichten van de accountant en publieksmisleiding. De zaak draaide om het terecht optellen van de volledige omzet van dochterondernemingen (consolideren), terwijl Ahold het feitelijk niet bij deze bedrijven voor het zeggen had. In zogeheten ”control letters” werd de zeggenschap geclaimd, maar in de geheimgehouden ”side letters” werd die weer ontkend.
De rechtbank veroordeelde in mei 2006 drie van de vier verdachten en legde hun voorwaardelijke straffen en geldboetes op. Zowel het openbaar ministerie als de verdachten ging hiertegen in hoger beroep.
Het hof sprak het viertal vrij van het consolideren naar Nederlands recht. „Het hof kan niet vaststellen dat Ahold dit fout deed.” Wel is volgens het hof bewezen dat Meurs en Andreae valse documenten opstelden en gebruikten. Want volgens het hof moeten de ”control letters” gezien worden als contracten tussen Ahold en de buitenlandse dochterbedrijven die niet de werkelijke situatie tussen de twee partijen weerspiegelden. Daarom zijn de ”control letters” volgens de rechter „valse contracten.”
Het hof bestempelde Meurs als de voortrekker in het opstellen van de documenten. Bovendien was het Meurs’ idee de ”side letters” voor de accountant achter te houden. De voorzitter van het college van rechters wendde zich direct tot Meurs: „U bent een buitengewoon intelligent en sociaal man. Iedereen roemt u wegens uw integriteit, maar toch gebeurt dit?” Meurs werd veroordeeld tot een celstraf van zes maanden voorwaardelijk en een geldboete van 100.000 euro. Bovendien kreeg hij een werkstraf van 240 uur opgelegd. Meurs noch zijn raadsman wilde reageren op het vonnis.
Het hof legde Van der Hoeven een boete van 30.000 euro op. Het hof rekent de oud-topman aan dat hij sinds november 2002 drie maanden lang wist van de geheime documenten en geen actie ondernam. Van alle andere verdenkingen werd hij vrijgesproken. Van der Hoeven is „blij” met de uitspraak.