CDA en PvdA: jonggehandicapten bij overheid aan de slag
Regeringspartijen CDA en PvdA vinden dat de overheid als werkgever het goede voorbeeld moet geven om meer jonge gehandicapten met een Wajong–uitkering aan een baan te helpen. Dat stelden de partijen dinsdag in reactie op minister Donner (Sociale Zaken), die eerder deze week zei dat elk jaar 10.000 nieuwe Wajongers aan een baan moeten worden geholpen.
Tweede Kamerlid Van Hijum van het CDA en zijn collega Spekman van de PvdA roemen de minister, omdat hij ondanks de economische crisis en massaontslagen bij bedrijven, de ambities hoog wil houden voor deze kwetsbare groep op de arbeidsmarkt. Maar als je hoge eisen stelt aan anderen, moet je volgens hen wel zelf het goede voorbeeld geven.De PvdA heeft Donner en minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) gevraagd met lagere overheden, zoals gemeenten, binnenkort te bespreken hoeveel van de 10.000 Wajongers in de publieke sector een kans moeten krijgen. Door de motie van PvdA–Kamerlid Pierre Heijnen gaat het Rijk al 250 gehandicapten uit de Wajong en van de sociale werkplaats aan werk helpen.
„Dat is een mooi begin, maar niet genoeg", aldus de PvdA’er. Volgens hem speelt ook het belang van de overheid mee, omdat door de vergrijzing een tekort aan personeel ontstaat. In sommige publieke sectoren, zoals politie en defensie, zijn er al veel onvervulbare vacatures.
Volgens Spekman en Van Hijum wordt nu vaak onterecht gedacht dat op vacatures niet iemand met een lichamelijke of geestelijke beperking kan worden ingezet. Zij wijzen erop dat er ook hoogopgeleide Wajongers zijn.
Verder vragen veel werkgevers volgens de CDA’er een hoger kennisniveau dan nodig en kunnen ze functies vrijmaken met een slimmer personeelsbeleid. Hoger geschoold personeel zou simpel werk uit handen kunnen worden genomen door daarvoor speciaal iemand aan te nemen. Zo kunnen bazen met een personeelstekort hun hoger geschoolde werknemers efficiënter gebruiken voor ingewikkelder taken.
Verder wezen PvdA en CDA erop dat veel werk wordt uitbesteed, bijvoorbeeld de catering, schoonmaak en groenvoorziening. De gemeente Maastricht eist volgens Van Hijum daarbij dat minimaal 5 procent van de loonsom wordt gebruikt om mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt aan werk te helpen. Dergelijke initiatieven zouden in de ogen van de CDA’er landelijk navolging moeten krijgen bij andere overheden.