In memoriam Ds. Olivér Czöveck
Op zondag 25 januari is als gevolg van een hartinfarct ds. Olivér Czöveck in zijn woonplaats Vecsés bij Boedapest overleden op 77-jarige leeftijd. Dat meldt de Stichting Hulp Oost-Europa.
Ds. Czöveck heeft gedurende vele jaren een belangrijke functie vervuld in de contacten tussen de Hongaarse Hervormde Kerk en de kerken in Nederland. Vanaf de tweede helft van de jaren zeventig was betrokken bij Nederlandse organisaties die hulp verleenden, zoals Hulp Oost-Europa (HOE) en Kom over en Help (KOEH). In de loop van de jaren heeft hij een breed netwerk van contacten in Nederland gehad.Olivér Czöveck werd op 27 maart 1931 in Gyömrö geboren. Na zijn studie theologie was hij eerst predikant in enkele kleine gemeenten in de Hongaarse Hervormde Kerk en vervolgens in Boedapest en in Vecsés. In laatstgenoemde gemeente beëindigde hij in 1990 zijn dienstverband, toen hij secretaris werd van de synode, een functie die hij heeft bekleed tot 1996. Daarna was hij nog tot 2002 secretaris van de zogeheten consultatieve synode, waarin de kerken van de Hongaarssprekende bevolking in Hongarije en de omringende landen waren verenigd. In 1980, tijdens het communistische bewind, was ds. Czöveck oprichter van een vereniging voor het zondagsschoolwerk.
In 1997 was hij de leider van een project voor een gezangboek voor de Hongaarse Hervormde Kerk. In zijn contacten met Nederland nam hij vooral een grote plaats in met betrekking tot het binnensmokkelen van Bijbels, zondagschoollectuur en verdere christelijke lectuur vanuit Nederland. Hij had zich de Nederlandse taal eigen gemaakt en vertaalde regelmatig lezingen of documenten uit het Nederlands naar het Hongaars en omgekeerd.
Bij het 25-jarig jubileum van HOE in 2001 zei Czöveck: „Niet alles kwam op de plaats van bestemming terecht, maar wat er wel kwam, maakte ons leven draaglijker. Deze hulp was een geweldige bemoediging voor ons. We ervoeren er de gemeenschap der heiligen door. We kenden de namen van de organisaties vaak niet eens. Maar we wisten dat er mensen achter stonden die ons daadwerkelijk wilden helpen. In die tijd hadden we hulp heel hard nodig. Dat is eigenlijk nog zo.”
Na de ”Wende” was hij van oordeel dat de beste hulp op dit gebied zou zijn de bevordering van de uitgave van Hongaarse gereformeerde werken. „Die werken kunnen we soms beter gebruiken, omdat ze onze volksaard meer aanspreken.” Daarnaast spande hij zich in voor de vertaling van reformatorische lectuur, met name voor kinderen. Czöveck was ook betrokken bij het werk van de Nederland-se stichting Ondersteuning Gereformeerde Onderwijs (OGO) die het christelijk onderwijs in Hongarije en Roemenië helpt.
De predikant liet zich positief uit over de Europese eenwording. Hij hechtte belang aan het uitdragen van een Bijbels geluid in Brussel. Twee jaar geleden, bij de herdenking van vijftig jaar Europese samenwerking, zei hij de Europese integratie te beschouwen als een „historische noodzakelijkheid.” Op de vraag hoe christenen in Hongarije de Europese integratie beschouwen, antwoordde hij: „De meeste christenen hebben moeite met het feit dat Europa tot op heden weigert zijn joods-christelijke wortels, waarop de hele Europese cultuur is gebaseerd, te erkennen. En dat is juist noodzakelijk. Anders geven we ons verleden en onze identiteit op. Helaas verwachten niet-christenen hun heil van een neutrale wereld. Ook in sociaaleconomisch opzicht zijn christenen niet blij met de EU, maar dat heeft meer te maken met Hongarije zelf.”