VN: 963 miljoen mensen kampen met ondervoeding
Volgens cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) kampen 963 miljoen mensen met ondervoeding, 40 miljoen meer dan in 2007. Op die manier dreigt men de eerste millenniumdoelstelling, het halveren van de armoede en honger tegen 2015, niet te halen.
Dit jaar alleen al is er voor noodvoedselhulp in de hele wereld 4 miljard euro nodig. Volgende week in Madrid analyseren 500 mensen, waaronder ministers en VN-experts, of de financiële akkoorden van de VN-voedseltop in Rome vorig jaar worden nageleefd. De Spaanse premier Zapatero en VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon zitten de vergadering voor.De 181 landen die vorig jaar aan de voedseltop in Rome deelnamen, zijn er niet alleen niet in geslaagd het probleem terug te dringen, maar het probleem is nog groter geworden. „De wereldwijde economische crisis heeft de voedselcrisis alleen maar scherper en complexer gemaakt”, zegt de Brit David Nabarro, coördinator van de VN-taskforce die de voedselcrisis moet aanpakken.
De deelnemers aan de voedseltop in Rome engageerden zich onder meer om internationale voedselorganisaties te steunen. Alleen al om de meer dan 100 miljoen mensen te voeden die noodhulp nodig hebben, is dit jaar 4 miljard euro nodig.
Het is nu tijd om de woorden om te zetten in daden, zegt Eduardo Sanchez van de Koepel van Spaanse ngo’s (Congde). Het heeft geen zin de debatten van vorige vergaderingen over te doen, zegt hij, „nu moeten regeringen uitvoeren wat ze beloven.”
De bijeenkomst in Madrid begint met een technische vergadering met experts van de Verenigde Naties en andere agentschappen die in de VN-taskforce zitten, en eindigt met een internationale ministerraad. Vooral de hervorming van de voedselproductie zal veel aandacht krijgen. De donorlanden zullen de vraag krijgen hun steun voor landbouwontwikkeling in de armste regio’s op te voeren. Nu gaat slechts 3 procent van hun begrotingen naar landbouw.
„We willen bereiken dat de kleine landbouwers hun potentieel maximaal kunnen exploiteren, hun producten kunnen commercialiseren en daar een adequate prijs voor krijgen”, zegt VN-expert David Nabarro. Volgens Sanchez van Congde pakken de regeringen de structurele oorzaken van de voedselcrisis te weinig aan. „Men organiseert de landbouw voor de export en niet om de eigen inwoners te voeden.”