Kamer voor strengere exameneisen
De Tweede Kamer steunt het plan van staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs om de exameneisen in het voortgezet onderwijs aan te scherpen.
De bewindsvrouw wil een eind maken aan de „zesjescultuur” in het middelbaar onderwijs, zo zei ze donderdag in de Tweede Kamer. Door de strengere eisen zullen studenten in het hoger onderwijs betere resultaten boeken, zo verwacht de Kamer.Vanaf het schooljaar 2011-2012 moet het gemiddelde cijfer voor het eindexamen voldoende zijn. Voor de vakken wiskunde, Nederlands en Engels mag één vijf gehaald worden. Op dit moment slagen leerlingen met slechte eindexamencijfers toch als ze goede resultaten boeken bij de schoolexamens.
De Kamer sprak donderdag zijn bezorgdheid uit over de gevolgen van de strengere eisen voor kinderen met dyslexie (woordblindheid). Van Bijsterveldt zegde toe de gevolgen nader te bekijken, maar vooralsnog vindt ze dat dyslectische kinderen door het toestaan van een vijf voor een kernvak een eerlijke kans hebben.
Van Bijsterveldt verklaarde dat scholen alleen een cijfer van 5,5 of hoger mogen afronden tot een 6. In de praktijk ronden sommige docenten een 5,45 nog wel eens af tot een 5,5 en daarmee tot een 6.
Het onderwijs reageert zeer verdeeld op de strengere exameneisen. Hogescholen en universiteiten zijn blij. Scholen in het voortgezet onderwijs en leraren en leerlingen in het middelbaar onderwijs hebben bezwaren.