Politiek

Kamer wil aanpak falend zorgbestuur

DEN HAAG – Wanbestuur en het zich te buiten gaan aan vastgoedprojecten hebben het zicht op de cliënt bij zorg-instelling Philadelphia ernstig vertroebeld. Falende bestuurders in de zorg moeten worden aangepakt.

Redactie politiek
21 January 2009 19:10Gewijzigd op 14 November 2020 07:08
DEN HAAG - Er komt een herstelplan voor zorginstelling Philadelphia. Dat verklaarde staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een debat naar aanleiding van de penibele financiële toestand bij de instelling. Foto ANP
DEN HAAG - Er komt een herstelplan voor zorginstelling Philadelphia. Dat verklaarde staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een debat naar aanleiding van de penibele financiële toestand bij de instelling. Foto ANP

Dat harde oordeel velde de Kamer gisteren tijdens een debat met staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de bestuurlijke en financiële chaos bij zorginstelling Philadelphia.Falende bestuurders deden de instelling de das om. De afgelopen maanden zijn verschillende bestuurders uit de raad van bestuur of uit de raad van commissarissen teruggetreden vanwege aanhoudende kritiek op geldverspillende activiteiten en megalomane fusies. De kerntaak van Philadelphia, het bieden van zorg aan gehandicapten, leed hieronder.

VVD-politica Van Miltenburg vond het onbegrijpelijk dat de voorzitter van de raad van commissarissen, oud-CDA-politicus Brinkman, wel aanblijft in zijn functie: „Is het niet vreemd dat de voorzitter aanblijft en zijn kroonprinsen aanstelt?”

Staatssecretaris Bussemaker stelde dat bestuurders aangepakt kunnen worden door de cliëntenraad van Philadelphia. Ze garandeerde juridische en financiële hulp aan ondernemings-raden in zorginstellingen.

In samenwerking met de ondernemingsraad en de raad van bestuur komt het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) met een herstelplan voor de zorg-instelling. Bussemaker is daar „indirect bij betrokken.” Belangrijke punten uit dit plan zijn de aanpak van het aantal managementlagen en de controle op vertrekpremies van scheidende bestuursleden.

Verder wil Bussemaker de invoering van een ”early warning system” voor de zorgsector, om financiële problemen in de zorg tijdig te kunnen aanpakken. Dit instrument moet dienen als extra controle op het beleid van zorginstellingen, naast het toezicht van de raden van bestuur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer