Buitenland

Media over Obama

De media zijn over het algemeen laaiend enthousiast over het aantreden van Barack Obama als de nieuwe president van de Verenigde Staten. Hoop en verandering zijn de sleutelwoorden in de commentaren. Slechts hier en daar klinkt een kritische noot. „Obama beheerst als geen ander de kunst om prachtig te klinken, terwijl hij heel weinig zegt.”

Buitenlandredactie
21 January 2009 09:13Gewijzigd op 14 November 2020 07:08
Filipijnen lezen het nieuws over de inauguratie van Obama. Foto EPA
Filipijnen lezen het nieuws over de inauguratie van Obama. Foto EPA

The New York TimesThe New York Times focust op de felbegeerde verandering die de nieuwe president moet brengen. „In zo’n twintig minuten veegde hij acht jaar foute keuzes en falend beleid van president Bush van tafel en beloofde zich opnieuw te committeren aan Amerika’s meest gekoesterde idealen. (…) Terwijl de dag verder ging met een parade, een feest en een bal, was het beeld dat bij ons bleef hangen de manier waarop de 44e president erin slaagde de symboliek te omarmen en er bovenuit te stijgen. Het vervulde ons met hoop dat dit geteisterde land met Obama’s hulp in staat zal zijn zichzelf op te richten en te helen.”

De Standaard

„Met een hoop die nooit eerder is gezien in de geschiedenis van de VS –Obama geniet meer vertrouwen dan eender welke president bij zijn ambtsaanvaarding– kijken de Amerikanen nu naar hun nieuwe president”, aldus de Belgische krant De Standaard. „Een stralende en onmiddellijk zeer presidentiële Obama spoorde zijn landgenoten gisteren aan om op te staan, het stof van zich af te schudden en opnieuw te beginnen met het hervormen van Amerika. Het thema van de verantwoordelijkheid die de Amerikanen hebben om hun lot zelf in handen te nemen, weergalmde door de speech. Op de Mall in Washington en in de rest van de VS is de hoop dat deze man Amerika daarin zal leiden, bijna tastbaar aanwezig.”

Christian Science Monitor

De Amerikaanse krant Christian Science Monitor verwacht veel van de samenbindende kracht van Barack Obama. Want Amerika heeft meer dan ooit eenheid nodig, betoogt het blad. „Als kandidaat heeft Obama ingezet op eenheid. In de weken na zijn verkiezing heeft hij dat concept in de praktijk gebracht: in zijn kabinet, in het uitsteken van de hand richting de Republikeinen (inclusief zijn rivaal John McCain) en in ontmoetingen met conservatieve columnisten. (…) Tot dusver heeft Obama een samenbindend effect gehad.”

NRC Handelsblad

NRC Handelsblad roemt de retorische vaardigheden van Obama, maar vraagt zich af of de vorm bij de nieuwe Amerikaanse president soms niet meer voorstelt dan de inhoud. „Als geen ander wordt Obama toegejuicht om zijn toespraken. Maar bijna niemand kan zich achteraf herinneren wat hij zei. (…) Obama beheerst als geen ander de kunst om prachtig te klinken, terwijl hij heel weinig zegt. (…) Want bij Barack Obama is de man de boodschap. Obama inspireert niet door wat hij zegt, maar door wie hij is. (…) Als hij eenmaal is aangetreden zal dit allemaal veranderen. Regeren is kiezen. Als president zal Obama uiteindelijk niet worden beoordeeld op wie hij is of wat hij zegt – maar op wat hij doet.”

Frankfurter Allgemeine

Met typisch Duits realisme tempert de Frankfurter Allgemeine de al te hooggespannen verwachtingen die men van Barack Obama zou kunnen hebben. „Die nuchterheid, die Obama de afgelopen weken al liet doorklinken, heeft absoluut ook nut om de messiaanse hoop te temperen die de machtswisseling heeft gewekt. Ze staat tegelijkertijd ook voor een afkeer van de ideologische polarisering die de regeringsperiode van Bush voor een belangrijk deel heeft gestempeld. Obama heeft alle Amerikanen, ongeacht van welke partij of welk ras, opgeroepen aan de vernieuwing mee te werken. Nu begint het échte werk.

The Times

De Britse krant The Times is een van de weinige kranten die sceptisch zijn over het aantreden van Obama. Zijn lijfspreuk tijdens de campagne was: „Yes, we can’.” Maar, redeneert de commentator van The Times: „Over een paar maanden zal hij geduldig uitleggen: „Toen ik dat zei, kletste ik maar wat.”” „Obama is gekozen op een golf van optimisme en hoop. Maar ik denk dat toekomstige generaties zich hem misschien wel zullen herinneren als de man die zei: „No, we can’t.””

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer