Derde soort kalfsvlees in het schap
Nederlands grootste producent van kalfsvlees is het met de Dierenbescherming eens geworden over manieren om diervriendelijker kalfsvlees te leveren.
De opvallende combinatie blijft de komende tijd proberen om nog meer afspraken te maken. We zijn niet altijd vrienden, maar we houden elkaar wel scherp, stelden Frank Dales (Dierenbescherming) en Henny Swinkels (VanDrie Group) gisteren.Na ruim twee jaar voorbereiding ligt er sinds vandaag een derde soort kalfsvlees in het schap bij Albert Heijn met daarop het goedkeurende Beter Levenstempel van de Dierenbescherming. Dit vlees heeft een gewone rozige kleur.
De kalfjes waarvan dit product komt hebben geen bloedarmoede om de klant blank kalfsvlees voor te kunnen zetten.
Dales hoopt met diervriendelijker geproduceerd vlees consumenten langzaam maar zeker weg te trekken bij het goedkopere vlees uit de gangbare industrie. Dit kalfsvlees is dan ook niet duurder dan het andere.
Bij VanDrie Group, wereldwijd een van de grootste producenten van kalfsvlees, mag geen enkel kalf een lager ijzergehalte hebben dan 6 millimol per liter. De wettelijke norm is bepaald op 4,5.
Ook zijn afspraken gemaakt over meer ruwvoer en kortere transporttijden in comfortabelere veewagens. Om twee of drie sterren te verdienen, moeten de kalveren bijvoorbeeld ook naar buiten kunnen.
We zijn er nog niet, maar het is een begin. Een verbluffend resultaat en er zullen nog vele stappen volgen, denkt Frank Dales. Hij vindt deze afspraken net zo ingrijpend als de afschaffing van de kistkalveren in 1988. „Wij waren toen fel, maar de kalversector zegt nu dat hij ons eigenlijk wel dankbaar was dat hij toen anders moest werken. Daardoor had de sector uiteindelijk wel een voorsprong op de rest van Europa.”
Volgens Dales typeert het de aanpak van de Dierenbescherming. „Onze meerwaarde is dat we niet alleen een probleem aanstippen en het dan laten voor wat is, maar ook nadenken over een oplossing. Soms neem je dan genoegen met een tussenstap, want dan heb je dat vast binnen.”
Ook Henny Swinkels (VanDrie) heeft een goed gevoel over de afspraken. „Dit hoort bij ondernemen op een manier die de samenleving verwacht. Het past in het tijdsbeeld dat bedrijven samenwerken met maatschappelijke organisaties en dat de politiek niet meer vooroploopt.”
Beide partijen hopen dat ook nu de rest van Europa de in Nederland gekozen koers volgt.
Wakker Dier, een andere organisatie die zich inzet voor het welzijn van kalveren, is niet razendenthousiast. „De kalveren hebben nu minder bloedarmoede. Een gezond dier heeft een hemoglobinegehalte van 7,5 en de afspraak is nu dat de waarde niet onder de 6 komt. De kalveren krijgen nog steeds niet ongelimiteerd voer en kunnen niet naar buiten.”
Wakker Dier zet de in 2007 begonnen campagne om het welzijn van deze dieren te verbeteren dan ook voort. Inclusief radiospotjes, die op korte termijn worden hervat.
Atsma, CDA-Tweede Kamerlid, spreekt van een verrassende stap door een onverwachte combinatie.
Hij is blij met het resultaat. „Dit zou vaker moeten gebeuren. Beide partijen steken hun nek uit. Het is te hopen dat de consument het beloont.”