Binnenland

Smokkelaars van mensen opgepakt op Schiphol

Het speciale Sluisteam van de marechaussee op Schiphol heeft dinsdag negen mensen aangehouden in verband met mensensmokkel. Woordvoerder Rob Stenacker berichtte donderdag dat het gaat om twee smokkelaars en zeven Chinezen die illegaal werden vervoerd.

Binnenlandredactie
16 January 2009 12:06Gewijzigd op 14 November 2020 07:06

„Een grote vangst, dat gebeurt niet vaak”, zegt hij. „Meestal ontfermt één smokkelaar zich over één of hooguit twee personen.Rechercheurs van het Sluisteam observeerden dinsdag de Chinese reizigers op verschillende plaatsen op het passagiersgedeelte van Schiphol. Na een eerste controle bleken hun paspoorten in orde, maar bij een volgende check waren de verdachten inmiddels in het bezit van valse identiteitsbewijzen. De persoon die deze verstrekt zou hebben, is later gearresteerd in een hotel op de luchthaven.

Gisteren zijn ook de cijfers van mensensmokkel op Schiphol van vorig jaar vrijgegeven. In 2008 pakte het Sluisteam in totaal 51 smokkelaars en 69 mensen die werden gesmokkeld op. De eindbestemming was in sommige gevallen Nederland. Meestal betrof het een doorreis naar andere landen.

Mensensmokkel is een belangrijk aandachtsgebied van de marechaussee, mede vanwege de ernstige gevolgen. Volgens Ste-nacker belanden de mensen die worden gesmokkeld vaak in een situatie waarin zij worden uitgebuit, zoals bijvoorbeeld in de prostitutie of in naaiateliers.

Het openbaar ministerie in Amsterdam wil daarom een zo breed mogelijke aanpak van mensenhandel in de hoofdstad. „Het project 1012, dat wantoestanden op de Wallen vanuit gemeente, politie en OM moet bestrijden, is een schoolvoorbeeld van die aanpak”, zei de kersverse hoofdofficier Herman Bolhaar gisteren.

„We gaan dieper snijden”, aldus Bolhaar. Het Amsterdamse parket heeft daartoe een extra ”seniorofficier”, een zogeheten informatieofficier en een criminoloog aangetrokken.

Bolhaar wil het verschijnsel mensenhandel meer dan voorheen aanpakken in relatie tot randverschijnselen als huisjesmelkers, foute horeca, lagelonenarbeid en witwassen. „We willen zo veel mogelijk drempels en barrières opwerpen.” De hoofdofficier wil daarmee voorkomen dat gearresteerde criminelen weer worden opgevolgd door anderen.

De gemeente Amsterdam is al geruime tijd bezig met de aan-pak van de problemen op de Wallen. Het OM wil nadrukke-lijker samenwerken met de lo-kale overheden. „De gemeente gaat over de infrastructuur, ruimtelijke ordening en het vestigingsklimaat. Het OM staat hier vierkant achter. Wij pakken samen met de politie de criminelen aan.” Ook de samenwerking met het landelijk en het functioneel parket zal worden geïntensiveerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer