„Financiële crisis in kerk te merken”
De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) merkt dat de kredietcrisis invloed heeft op de inkomsten van de kerk.
Dat heeft de directeur van de dienstenorganisatie van de PKN, Haaije Feenstra, donderdag gezegd bij de start van de landelijke actie Kerkbalans. Volgens hem merkt vooral de hulpverleningsorganisatie Kerk in Actie dat er aan het einde van 2008 door diaconieën minder werd overgemaakt voor hulpverleningsprojecten. „Vermogende diaconieën hebben beleggingen die in 2008 weinig tot niets hebben opgebracht. Dan blijft er dus ook minder geld over voor goede doelen.”Desgevraagd zegt Feenstra niet te denken dat de kredietcrisis ook grote invloed zal hebben op de actie Kerkbalans. „Je weet dat natuurlijk nooit, maar ik heb de hoop dat het meevalt. Want al praten we wel veel over de kredietcrisis, in de portemonnee merken we er nog niet veel van. Ik denk dat we niet zozeer een daling hebben te vrezen als wel een stabilisatie van de inkomsten. Mensen zullen misschien geneigd zijn hun bijdrage niet te verhogen, maar die op hetzelfde niveau te houden als vorig jaar.”
Feenstra wijst er overigens op dat door de dalende ledentallen van de kerken de ’achterblijvers’ steeds meer moeten opbrengen om de inkomsten op hetzelfde niveau te houden of zelfs te doen stijgen.
In de kerncijfers van Kerkbalans worden twee getallen genoemd als het gaat om het ledental van de Protestantse Kerk. Volgens onderzoeksbureau Kaski telde de PKN per 31 december 2007 1.847.000 leden. De SMRA spreekt per 2008 over ruim 2,2 miljoen leden. Feenstra: „Het verschil zit hem in het feit dat de Protestantse Kerk, anders dan de Nederlandse Hervormde Kerk, geen officiële geboorteleden meer telt. Dat zijn tegenwoordig ”blijkgevers”.”