Buitenland

Chinese intellectuelen boycotten staatstelevisie

Een groep Chinese intellectuelen en advocaten heeft in een open brief op internet opgeroepen tot een boycot van nieuwsuitzendingen van de Chinese staatszender CCTV, die ze beschuldigen van „laaghartige propaganda". Dat melden diverse Chinese weblogs.

ANP
15 January 2009 07:22Gewijzigd op 14 November 2020 07:05
SHANGHAI - Hoofdkantoor van de Chinese staatszender CCTV. Foto EPA
SHANGHAI - Hoofdkantoor van de Chinese staatszender CCTV. Foto EPA

De 22 ondertekenaars roepen op „er niet naar de kijken, er niet op te verschijnen, er niet naar te luisteren en er niet meer over te spreken". De open brief, die in eerste instantie verscheen op een Chineestalige website in de Verenigde Staten, verspreidde zich al snel over websites in China zelf.Het pamflet geeft een zestal voorbeelden van de misleidende informatie op CCTV. De lijst wordt aangevoerd door de berichtgeving over het melaminemelkschandaal, waarbij de staatszender valse informatie verspreidde om het nieuws een positieve draai te geven. Ook zou CCTV nieuws over sociale onrust en rellen in China bewust negeren.

Onderdirecteur Wang Jianhong van de staatszender reageerde onmiddellijk in een uitputtende verklaring. „Als het gaat om propaganda, ben ik bang dat geen land eraan kan ontkomen", meende hij. „Zelfs de Verenigde Staten gebruikten propaganda over massavernietigingswapens in Irak en vielen vervolgens het land binnen".

Chinese webloggers zijn verdeeld over de boycot. „Je hoeft toch niet naar CCTV te kijken als je niet wil", schrijft een anonieme bezoeker van izaobao.com. „En als het Chinese nieuws je niet bevalt, moet je maar naar het buitenland verhuizen".

„We verzetten ons al heel lang tegen CCTV", merkt een ander droogjes op.„Niemand kijkt ernaar". Een andere bezoeker meent dat Chinezen heus wel weten dat CCTV de communistische partij vertegenwoordigt. „Het is slim om het nieuws niet letterlijk te nemen, maar om te draaien".

Een aantal van de initiatiefnemers van de boycot ondertekende eerder het pamflet Charter08, waarin ze meer democratie en vrijheid van meningsuiting in China eisten. De acties vinden plaats in de aanloop naar 4 juni 2009. Dan is het twintig jaar geleden dat de grote studentendemonstratie op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking bloedig werd neergeslagen door het Chinese Volksleger.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer