Verbod op schadelijke pesticiden
Het Europees Parlement heeft dinsdag definitief ingestemd met een verbod op de meest schadelijke bestrijdingsmiddelen in land- en tuinbouw. Voor minder schadelijke pesticiden moet binnen vijf jaar een alternatief worden gezocht.
Het Europarlement bereikte vorige maand al een akkoord met de EU-lidstaten over de maatregelen. Minister Verburg van Landbouw reageerde toen opgelucht omdat voor Nederland meer bestrijdingsmiddelen beschikbaar blijven dan in eerdere voorstellen van het parlement. Nederlandse telers worden daardoor niet in hun voortbestaan bedreigd. Ook Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) liet weten blij te zijn met de overgangsperiode voor een aantal producten.Europarlementariër Buitenweg van GroenLinks toonde zich dinsdag ingenomen dat er een einde komt aan „kankerverwekkend landbouwgif en bestrijdingsmiddelen die het DNA kunnen verstoren of het immuunsysteem in de war schoppen".
Ook het CDA kan zich vinden in de nieuwe wetgeving. Volgens Europarlementariër Van Nistelrooij is het dinsdag aanvaarde compromis veel beter dan verdergaande voorstellen die eerst op tafel lagen en waar het CDA dan ook tegenstemde. „Boeren en tuinders krijgen de tijd om naar alternatieven te zoeken voor bestrijdingsmiddelen die van de markt moeten verdwijnen", zegt Van Nistelrooij. Bovendien legt de EU geld op tafel voor dat onderzoek.
VVD-Europarlementariër Mulder, die de eerdere voorstellen „zorgwekkend" vond, reageert op soortgelijke manier. Als boeren niet kunnen blijven beschikken over middelen om hun gewassen te beschermen tegen ziektes en plagen, zou de landbouwproductie in gevaar komen, stelt Mulder.
PvdA-Europarlementariër Corbey onderstreept eveneens dat gewasbeschermingsmiddelen „hard nodig zijn voor de bestrijding van insecten, luizen en schimmels. Maar een aantal middelen, die een gevaar vormen voor de gezondheid, worden nu geleidelijk van de markt gehaald. Dat maakt de kloof tussen biologische en reguliere landbouw kleiner".
Milieudefensie noemt de EU-maatregelen „winst voor milieu en gezondheid", maar vindt wel dat er meer moet gebeuren. Net als Corbey betreurt de organisatie het dat stoffen die het zenuwstelsel aantasten, niet zijn verboden.