Binnenland

Aldi ontkent steun aan Israël

De supermarktketens Aldi en Lidl ontkennen dat ze Israël financieel steunen. De supermarktketens voelden zich genoodzaakt tot een dergelijke verklaring nadat op diverse internetfora het gerucht ging dat de omzet van afgelopen weekend zou worden afgedragen aan Israël.

13 January 2009 11:28Gewijzigd op 14 November 2020 07:04
Er deden geruchten de ronde dat Aldi en Lidl de omzet van het afgelopen weekend zouden hebben afgedragen aan Israël. Beide supermarktketens ontkennen dat.
Er deden geruchten de ronde dat Aldi en Lidl de omzet van het afgelopen weekend zouden hebben afgedragen aan Israël. Beide supermarktketens ontkennen dat.

Volgens de beide bedrijven zijn de verhalen over steun aan Israël nergens op gebaseerd. „We weten niet wie deze onjuiste beweringen heeft opgesteld”, aldus Aldi in een verklaring op de Duitse website. „Er bestaat geen plan om Israël financieel te steunen en dat heeft ook niet bestaan.” Concurrent Lidl zegt op de site dat „het op internet circulerende bericht iedere grond mist.”Eind vorige week doken op verschillende internetfora berichten op dat de van oorsprong Duitse discounters hun Europese omzet van vrijdag 9 en zaterdag 10 januari wilden doneren aan Israël, dat in gevecht is met Hamas in de Gazastrook.

Het geld zou bedoeld zijn om deze strijd te financieren. De geruchten verspreidden zich razendsnel over het internet en via sms.

Uit de reacties op internetfora blijkt dat diverse klanten hierop besloten om Aldi en Lidl dit weekeinde niet te bezoeken. Volgens diverse media zouden vooral islamitische consumenten de discounters mijden.

De supermarktketens voelden zich daarop genoodzaakt om een verklaring uit te brengen. Hoeveel omzet de discounters door de geruchtenstroom is misgelopen, is niet bekend. Zowel Aldi als Lidl staat bekend om het gesloten karakter. De bedrijven doen geen mededelingen over omzet- en winstcijfers.

Het is niet duidelijk waar het hardnekkige gerucht vandaan komt. Ook is onduidelijk waarom nu juist deze bedrijven het slachtoffer zijn.

Yassin Elforkani, voorzitter van de Marokkaanse Imam Bond, noemt het in de Volkskrant van vandaag onverstandig om dit soort berichten klakkeloos aan te nemen, maar hij begrijpt degenen wel die gevolg aan de oproep gaven.

„Velen voelen woede en machteloosheid over de oorlog in Gaza. Zo’n boycot lijkt dan het minste dat je kunt doen.”

Op internet circuleren diverse lijsten waarin wordt afgeraden om producten te kopen. Met name artikelen van Joodse afkomst -direct of indirect- worden in de ban gedaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer