Recessie VS leidt tot zwaar banenverlies
De Verenigde Staten zakken steeds verder weg in een diepe economische crisis. Vrijdag werd bekend dat in december meer dan een half miljoen banen verloren zijn gegaan in ’s werelds grootste economie. Het omvangrijke banenverlies zet extra druk op aankomend president Barack Obama om snel met maatregelen te komen om de Amerikaanse economie uit het slop te trekken.
In totaal schrapten werkgevers in de VS in december 524.000 banen. Daarmee gingen over heel 2008 2,6 miljoen banen verloren in de VS, exclusief de landbouwsector. Dat is het grootste aantal sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945. Alleen al in de afgelopen vier maanden gingen 1,9 miljoen banen verloren.„Dit zijn verschrikkelijk slechte cijfers. Het schildert een veel slechter beeld voor 2008 dan we hadden verwacht”, zei een analist in New York. Economen denken dat de Amerikaanse arbeidsmarkt de komende maanden nog verder zal verslechteren.
De werkloosheid liep in december op tot 7,2 procent, het hoogste niveau sinds januari 1993. De verwachting is dat de werkloosheid medio 2009 op 8 procent zal uitkomen.
Om de Amerikaanse economie te steunen, wil Obama 775 miljard dollar investeren in onder meer infrastructurele projecten. Ook wil hij de belastingen met 300 miljard dollar verlagen. Het plan moet ertoe leiden dat drie miljoen Amerikaanse banen worden gecreëerd of behouden blijven.
Donderdag riep Obama nog dat er zo snel mogelijk ingrijpend moet worden opgetreden om de economie te steunen. „Als er niets gebeurt, kan de recessie nog jaren voortslepen”, aldus Obama.
Vooral de dienstensector zoals banken en horeca in de VS kreeg harde klappen te verwerken met het verlies van 273.000 banen. De dienstensector is goed voor ongeveer 80 procent van de werkgelegenheid in de VS.
In de industrie werden afgelopen maand 149.000 banen geschrapt, onder meer door de problemen in de Amerikaanse autosector. In de bouw gingen meer dan 100.000 banen verloren.
De Amerikaanse economie verkeert al een jaar in een recessie door het instorten van de huizenmarkt en de daaropvolgende economische neergang. Analisten vrezen dat de economie in het vierde kwartaal met 4,3 procent kan krimpen. Dat zou de sterkste economische teruggang zijn in de VS sinds 1982.