Geldermalsens college onder vuur door baggerdossier
Het college van B en W van Geldermalsen is in zwaar weer terechtgekomen door ernstige fouten bij de uitvoering van het baggerprogramma 2001-2008.
Uit een evaluatie blijkt dat ruim de helft van de sloten nog moet worden uitgebaggerd, terwijl het geld op is. Bovendien is de raad in het verleden niet geïnformeerd over wijzigingen in het programma. Woensdagavond bleken de raadsleden buitengewoon kritisch over de gang van zaken. De leden van de commissie grondgebied gingen niet akkoord met het voorstel het programma de komende jaren alsnog af te ronden. Na een langdurige discussie trok wethouder M. Könings dit voorstel in.De irritatie van de fracties werd versterkt door het feit dat Geldermalsen een jaar geleden met een soortgelijk debacle werd geconfronteerd bij de riolering van het buitengebied. Dat betekende voor de gemeente een strop van 3,6 miljoen euro. Onderzoek wees uit dat dit het gevolg was van een ondoorzichtige boekhouding, terwijl de terugkoppeling naar de raad onvoldoende was. Volgens het college was dit een kwestie van ”eens, maar nooit weer”. Bovendien beloofden B en W de raad voor komende zomer inzicht te geven in 80 procent van de beheerplannen.
Bij dit onderzoek stuitte wethouder Könings op het baggerprogramma. Ook hiervan bleek de financiële administratie ondoorzichtig. Na de ontvlechting van alle budgetten bleek dat er fors met bedragen was gegoocheld. Rond 2003 werd het baggerprogramma uitgebreid. Door het uitbaggeren van vervuilde sloten hoopte de gemeente extra subsidie van Rijk en waterschap in de wacht te slepen. Zodoende stegen de kosten van het programma van 1,9 miljoen naar 2,7 miljoen euro. Slechts een deel daarvan werd achteraf door subsidie gedekt. Erger was dat deze wijzigingen niet binnen het college werden besproken en er evenmin toestemming aan de raad werd gevraagd. Wethouder Könings vindt de uitbreiding op zich logisch. „Maar het was niet netjes dat op eigen houtje te doen.” Tot overmaat van ramp werd in 2004 en 2005 tijdens bezuinigingsrondes zes ton van het budget afgeroomd zonder financiële onderbouwing.
Het ’baggergeld’ is nu bijna op, terwijl nog 107 van de 185 kilometer sloot moet worden gebaggerd. Omdat B en W ervan uitgaan dat deze sloten niet erg vervuild zijn, schat het college dat de kosten hiervan variëren van 300.000 tot 1 miljoen euro. Omdat het baggerpotje jaarlijks gevoed wordt met circa 250.000 euro denken B en W hier hooguit vier jaar voor nodig te hebben. Zodoende wordt de geplande baggercyclus van acht jaar opgerekt tot twaalf jaar. Voordat de gemeente hiermee begint, wil het college een onderzoek -kosten: 70.000 euro- instellen naar de kwaliteit en de kwantiteit van de resterende bagger. Bovendien zal het college de raad drie keer per jaar informeren over de stand van zaken.
Könings verontschuldigde zich woensdagavond voor de gang van zaken. „Namens het college trek ik het boetekleed aan. In de toekomst moet het anders.” Maar de commissie was niet onder de indruk. „Dat is dan het enige positieve punt. Voor de rest is dit een pijnlijke zaak”, vond SGP’er L. van Bruchem. Hij is bang dat de kosten hoger uitvallen dan het college aangeeft. CDA-woordvoerder A. Vonk was verbijsterd over de gang van zaken. „De raad is verkeerd geïnformeerd, de kosten zijn verhoogd, er is ten onrechte bezuinigd.” PvdA’er Timmermans vond dat het college veel te traag heeft gereageerd.
De commissieleden riepen het college op niet „door te modderen” en met een geheel nieuw programma te komen. Volgens Könings gaat dat veel tijd kosten. De wethouder beloofde volgende maand met een nieuw voorstel te komen.