„Gedupeerd door rouvoetiaans dictaat”
De plannen van het kabinet om de zondagsopenstelling van winkels verder aan banden leggen, zijn betuttelend, vinden betrokkenen in de vier grote steden.
De Rotterdamse wethouder Schrijer (Economische Zaken) wil bijvoorbeeld dat winkelboulevard Woonmall Alexandrium elke zondag opengaat. Dat zei hij vanmorgen in het Algemeen Dagblad (AD). Ondernemers daar ondervinden volgens hem groot concurrentienadeel van soortgelijke winkelboulevards die wél elke zondag open zijn.Momenteel is de winkelboulevard een beperkt aantal zondagen per jaar open, omdat hij volgens de Winkelsluitingstijdenwet niet in een officieel toeristisch gebied ligt. Deelgemeente Prins Alexander houdt vast aan die bepaling.
Schrijer verzet zich tegen de beperking van het kabinet. „Veel ondernemers draaien het grootste deel van hun omzet in hetweekeinde.” Hij vreest zelfs sluiting van winkels in niet-toeristische gebieden waar winkels op zondag in de toekomst misschien dicht moeten.
De huidige Winkelsluitingswet schrijft voor dat winkels twaalf zondagen per jaar plus extra zondagen rond feestdagen en evenementen open mogen. Vaker mag, als gemeenten een gebied aanmerken als toeristisch. Het kabinet vindt dat wat dat laatste betreft een rommeltje is ontstaan omdat veel gemeenten zondagsopening ook toestaan in gebieden zonder recreatieve trekpleisters. Daarom wil het kabinet de zondagopenstelling verder aan banden leggen.
De Haagse wethouder Kool noemt dit „betutteling” en wil als gemeente zelf kunnen beslissen over winkelopenstelling. Rotterdam, Utrecht en Amsterdam sluiten zich aan bij de kritiek. In het centrum van Rotterdam blijven de winkels ook in de toekomst elke zondag open, zegt Schrijer in het AD. De toeristische waarde van het stadshart kan gemakkelijk worden aangetoond. Meer ongerust is de wethouder over gebieden als Delfshaven, Feijenoord, het Oude Noorden en de schil rondom het centrum. Daar zijn veel winkels nu iedere zondag open; straks mogelijk niet meer, vreest hij.
Guus van der Werff van de Ondernemersfederatie Rotterdam City is ook ontevreden over de kabinetsplannen. „Het is onbegrijpelijk dat ondernemers en zondagshoppers misschien straks door een christelijk, bijna rouvoetiaans dictaat gedupeerd worden. We leven anno 2009 in een vrije wereldeconomie. Gemeenten zijn mans genoeg om te bepalen wanneer winkels open mogen.”
Deventer maakt ondertussen gebruik van een maas in de huidige wet, die de openstelling van avondwinkels op zondag toelaat. In de Overijsselse stad mogen vier supermarkten van het college van burgemeester en wethouders open op zon- en feestdagen. De verruimde openstelling geldt vooralsnog voor een jaar, van 16.00 tot 20.00 uur. In totaal hebben vijf Deventer supermarkten een ontheffing aangevraagd. In Apeldoorn lopen soortgelijke procedures.