Politiek

Overleg op Aruba loopt vertraging op

Het parlementair overleg op Aruba tussen Nederlandse, Antilliaanse en Arubaanse parlementsleden is vannacht (Nederlandse tijd) na zes uur vertraging alsnog van start gegaan.

Redactie politiek
6 January 2009 07:10Gewijzigd op 14 November 2020 07:01

De Nederlandse delegatie was het lange tijd niet eens over een verandering van het programma. Een struikelpunt bleek de afzegging van drie Arubaanse ministers en premier Nelson Oduber, die volgens het programma een toespraak zouden houden tijdens het halfjaarlijkse Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK). Zij hadden echter besloten hoge ambtenaren uitleg te laten geven over bepaalde onderwerpen.De Nederlandse delegatie voelde zich hierdoor afgescheept en verzette zich tegen deze wijziging. Na die kritiek zeiden Oduber en zijn minister van Financiën Nilo Swaen toe toch een toespraak te houden.

De aanvankelijke afzegging lijkt verband te houden met de aanwezigheid van PVV Kamerlid Brinkman. Die zette vorig jaar tijdens eenzelfde parlementair overleg kwaad bloed door de Antillen te betitelen als „een boevenbende.” Onlangs noemde hij Aruba ook „corrupt” inzake de Natalee Hollowayaffaire.

Naast dat de Arubaanse minister van Justitie Rudy Croes gisteren stelde dat Brinkman hiervoor een klap op zijn gezicht verdient, dreigde de chef protocol van Aruba, Eric Brete, Brinkman ook daadwerkelijk in elkaar te slaan. „Aruba is niet corrupt, ik moet me inhouden om je niet kapot te slaan”, aldus Brete voor het gebouw van het Bestuurskantoor in Oranjestad.

Regeringsmedewerkers moesten de razende Brete in toom houden. Brinkman was op dat moment in aanwezigheid van onder anderen de Kamerleden Schinkelshoek (CDA), Leerdam (PvdA) en Van Gent (GroenLinks).

Brinkman doet geen aangifte van bedreiging. PVV fractieleider Wilders reageerde vanmorgen echter woedend op de bedreigingen en eist dat Croes „zijn biezen pakt.”

CDA Kamerlid Schinkelshoek, die op de website van het Reformatorisch Dagblad dagelijks een reisverslag publiceert, noemt de provocaties op Aruba „niks minder dan een schoffering” en „meer dan een incident. Het is een nieuwe aflevering in een inmiddels lange, lelijke rij die illustreert hoe korzelig de verstandhouding tussen Nederland en z’n voormalige kolonies in de West geworden is.”
„Wat willen we eigenlijk nog met elkaar”, vraagt Schinkelshoek zich in zijn weblog af. „Ach, aan goede bedoelingen ontbreekt het niet. Maar na zo’n dagje vol irritaties op Aruba vraag ik me af hoeveel rek er nog in het Koninkrijksverband zit.”

refdag.nl/weblogs voor het reisverslag van CDA Kamerlid Schinkelshoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer