„Zonder Jezus komt er geen echte vrede”
Voor Howard Bass, voorganger van de Joods-Messiaanse gemeente Nehilat Yeshua in Beersheva, zijn het spannende dagen. Zijn zoon dient in het leger in de Gazastrook en zijn stad valt binnen het bereik van de raketten van Palestijnse militanten. „Het feit dat we weten dat God vanuit de hemel regeert helpt de spanning te verdragen, of we alles begrijpen of niet.”
Op sabbat kwam de gemeente zoals gewoonlijk bijeen. Het gebouw voldoet namelijk met zijn sterke betonnen dak en schuilkelder aan de richtlijnen die zijn gegeven. Maar zaterdag klonk het luchtalarm niet. „Het was een heldere, zonnige dag waarop we niet zijn aangevallen.”Hij hoopt dat er in Israël een groter gevoel van veiligheid ontstaat en dat de bewoners van Gaza bevrijd zullen worden van het juk van Hamas.
Bass: „Israël heeft het recht zich te verdedigen tegen een terreurorganisatie die van meet af aan heeft gezegd wat haar bedoelingen zijn. Maar ik hoop ook dat meer mensen, ook in Israël, zich realiseren dat er zonder Jezus geen echte vrede is. Er komt geen echte vrede als de harten van mensen niet veranderen.”
Bass blijft contact houden met Palestijnse broeders. Vorige week zondag, toen de strijd in de Gazastrook al was losgebarsten, bracht hij samen met anderen een bezoek aan Palestijnse christenen in het gebied rond Bethlehem. Sindsdien voert hij telefoongesprekken met hen.
Ze lieten het meningsverschil voor wat het was. „Onze naties zijn in oorlog, maar in het lichaam van Christus worden we verondersteld geen oorlog met elkaar te voeren.”
Bishara Awad, de directeur van het Palestijns-evangelische Bethlehem Bijbel College, houdt contact met de familie van zijn vrouw in Gaza-stad. „Ze zijn heel bezorgd. Ze hebben alle belangrijke papieren, diploma’s en paspoorten in een koffer gedaan, zodat ze deze kunnen meenemen als ze hun huis moeten verlaten. Ze weten niet wat de toekomst brengt. Moeder heeft alleen nog maar één aubergine die ze wil koken voor het hele gezin van vier.”
In de baptistenkerk in Oost-Jeruzalem die hij bezoekt is zondag gebeden voor beide zijden. Hij schat het aantal evangelische christenen dat nog in Gaza is op ruim twintig. Negen gezinnen zijn voor de Kerst al naar Bethlehem getrokken.
„De Palestijnse christenen zijn bezorgd en weten niet wat ze moeten doen. Ik krijg e-mails van mensen die vragen: Wat kunnen we doen? Met wie moeten we contact opnemen? Er is een oproep geweest om geld in te zamelen voor de kerk in Gaza. We proberen de voorganger van de evangelische kerk in Gaza te vinden om te vragen wat we kunnen doen en of we geld kunnen zenden.”
De directeur van de Bible College in Bethlehem hoopt dat er spoedig een einde komt aan de gevechten en dat de strijdende partijen op korte termijn een duurzame overeenkomst kunnen sluiten. „Er is genoeg gedood. Dit is niet de wil van de Heere.”