Snelrechtstraffen voor geweld jaarwisseling
Supersnelrechters hebben vrijdag in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht cel– en werkstraffen en boetes opgelegd aan mensen die zich hebben misdragen tijdens de jaarwisseling. In totaal verschenen 27 minder– en meerderjarigen voor de rechter. Twee zaken werden aangehouden, een andere eindigde in vrijspraak.
Het betrof gemakkelijk te bewijzen zaken. De veroordeelden maakten zich onder meer schuldig aan geweldpleging, vernieling en geweld tegen politiemensen en hulpverleners. Het openbaar ministerie (OM) eiste vooral hoge straffen voor het geweld tegen politiemensen en hulpverleners.In Den Haag ging het in de meeste gevallen om ’heterdaadjes’ van geweld tegen de politie. Vier minderjarigen en zes meerderjarigen stonden terecht. Allen kregen in ieder geval een ’uitgaansverbod’ tijdens de volgende jaarwisseling. Een 24–jarige man die vuurwerk naar de politie had gegooid, kreeg zes maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk.
De rechtbank in Amsterdam was niet zo tevreden over het supersnelrecht. Een aantal zittingen verliep enigszins chaotisch. „De vraag is of dit goed werkt. Haastige spoed is zelden goed", zei een woordvoerster. In Amsterdam ging het vrijdag om zes personen, van wie er een vrijspraak kreeg, onder meer omdat justitie onvoldoende getuigen had gehoord.
De rechtbank in Utrecht behandelde tien zaken en de rechtbank in Rotterdam één. Maandag staan zeker nog eens zeven personen terecht voor de rechtbanken in Rotterdam en Utrecht.
Later deze maand moeten nog zestig tot zeventig mensen voor de rechtbank verschijnen wegens misdragingen tijdens de jaarwisseling. De ’normale’ snelrechter behandelt deze zaken. Circa negentig andere verdachten hebben een transactie in de vorm van een boete of taakstraf aangeboden gekregen. Op een later tijdstip houden diverse rechtbanken themazittingen voor verdachten van minder ernstige feiten.
Het supersnelrecht is niet voor de jaarwisseling uitgevonden; het bestaat al langer. Justitie kan het gebruiken bij bepaalde evenementen of koppelen aan incidenten in bepaalde wijken of aan categorieën verdachten, zoals veelplegers. De overheid wil ermee duidelijk maken dat vernielingen en geweld rond de jaarwisseling ontoelaatbaar zijn.