Belangstelling voor catechismus in Israël
In Israël is belangstelling voor de Heidelbergse Catechismus. Drie Messiaanse gemeenten hebben besloten het Nederlandse belijdenisgeschift te gaan gebruiken.
Dat werd dinsdag bekend tijdens de landelijke Israëldag van het Deputaatschap voor Israël van de Gereformeerde Gemeenten. De bijeenkomst, die werd gehouden in de kerk van de gereformeerde gemeente van Hardinxveld-Giessendam, trok ongeveer duizend bezoekers.In samenwerking met het deputaatschap heeft de Messiasbelijdende Jood David Zadok van uitgeverij HaGefen de Heidelbergse Catechismus in het Hebreeuws vertaald. Tijdens een seminar in oktober van dit jaar in de Israëlische plaats Yad Hashmona is het boek geïntroduceerd. Zo’n 35 voorgangers van zelfstandige Messiaanse gemeenten toonden belangstelling.
Het is de vraag of het Nederlandse belijdenisgeschift in Israël echt aanslaat, omdat daar een heel andere cultuur heerst. De eerste tekenen zijn hoopvol, zo bleek uit een interview dat algemeen secretaris J. J. de Jong van het deputaatschap tijdens de Israëldag had met de bij het project betrokken predikanten C. J. Meeuse, C. Neele en A. Schot. „De Heidelbergse Catechismus vat de hele geloofsleer samen in bevindelijke bewoordingen. Het gaat er steeds weer om wat Gods kinderen ervaren. Dat is voor de Joodse gelovigen niet anders dan voor de Nederlandse. Het gaat er voor ieder mens om de drie stukken, ellende verlossing en dankbaarheid, te kennen”, zei ds. Meeuse, voorzitter van het deputaatschap.
„Een voordeel van deze uitgave is dat de bewijsteksten bij elke vraag helemaal uitgeschreven zijn”, zei ds. Schot. „Dan kunnen ze zien waarop de tekst gegrond is. Dat is voor Messiaanse Joden heel belangrijk.” Hij deelde mee dat de oplage voorlopig 500 exemplaren bedraagt.
„Belijdenisgeschriften functioneerden tot nu toe niet in de Israëlische situatie, zei ds. Neele. „Dat brengt echter wel een moeilijke situatie met zich mee: de ene gemeente denkt reformatorischer dan de andere. Aanvankelijk waren de Messiaanse Joden terughoudend, maar Zadok heeft het belang van een belijdenis tijdens het seminar goed duidelijk gemaakt.”
Het is ds. Meeuse opgevallen dat er geen kritische vragen kwamen. Integendeel: „Je merkte dat er beslag lag. Mensen voelden aan dat de catechismus de beleving van Gods kerk was.”
Hij vindt het belijdenisgeschift nodig om verwarring en opkomende dwalingen in Messiaanse gemeenten te kunnen weerspreken. Als voorbeeld noemt hij een stroming die de godheid van Christus onder druk zet. „De Catechismus is hier duidelijk over. Het boek zou dienst kunnen doen tijdens Bijbelstudies en als leermateriaal voor de jeugd.”
Ds. Schot zei dat de voor deze gemeenten heikele punten van de kinderdoop en de paapse mis in voetnoten worden uitgelegd. „Het zal moeten blijken of de zondagen over deze onderwerpen ingang zullen vinden.”
Ds. Meeuse vindt het nodig dat de Messiaanse Joden weten wat het rooms-katholicisme inhoudt. „Nu bestaat de gelegenheid om te zeggen dat de Rooms-Katholieke Kerk en de oosters orthodoxe kerken het spoor bijster zijn.” Over de kinderdoop zei hij: „Niemand zou zo goed moeten weten als de Joden hoe belangrijk de kinderdoop is vanwege de besnijdenis. Het baptisme zorgt voor verwijdering tussen de ouders en kinderen.”
Ds. Neele deelde mee dat drie Messiaanse gemeenten besloten hebben om onderwijs te geven uit de Catechismus. Er zijn plannen om de Catechismus ook in het Russisch te vertalen, omdat veel Russische Messiaanse Joden geen Hebreeuws spreken.
Desgevraagd zei secretaris De Jong dat de catechismus voor een verband tussen de diverse zelfstandige gemeenten zou kunnen zorgen. Ds. Arkady Margolis uit Zhitomir vertelde (vertaald door Oost-Europamedewerker Iz. Van Rijssel) over de situatie van zijn Messiaanse gemeente in Oost-Europa. Hij zei dat te merken is dat de Heere werkt in harten van Russische Joden. Zijn gemeente telt inmiddels 175 leden. Wekelijks bezoeken 250 mensen de kerkdiensten en het aantal neemt toe. De jeugdgroepen op de zondagsschool bestaan uit zo’n 70 kinderen. Voor de oudere jongeren zijn er zondags speciale diensten. Deze zomer was er een jeugdkamp, bekostigd door Nederlandse jongeren.
Ds. Margolis zei het als zijn belangrijkste levensdoel te zien om de Joden te bereiken met het Evangelie. Hij ziet uit naar onderwijs voor zijn volksgenoten, ook uit de Heidelbergse Catechismus.
Tijdens de morgenbijeenkomst lieten Patrick en Gerben uit Rijssen, leerlingen van de Eliëzerschool uit Zwolle, zien wat er achter de schermen gebeurt om het werk van het deputaatschap mogelijk te maken. Zij hadden samen 1300 euro opgehaald. „Wij vinden dat het Woord van God ook in Israël moet komen om Joodse mensen te bekeren”, zei Gerben.