Belgische premier dichtende intellectueel
Met Herman Van Rompuy als nieuwe regeringsleider krijgt België een heel ander type premier dan zijn voorganger Yves Leterme. Van Rompuy is niet alleen een stuk ouder (61), hij is ook veel meer het type van de intellectueel, met een flinke culturele belangstelling.
Een van zijn favoriete bezigheden is het schrijven van haiku’s, gedichten die hij regelmatig op zijn website publiceert. Hem zal het waarschijnlijk niet snel overkomen dat hij het Belgische volkslied verwart met het Franse, zoals Leterme gebeurde.De uit de Brusselse deelgemeente Etterbeek afkomstige Van Rompuy loopt al heel lang mee in de Belgische politiek. Na zijn studie economie in Leuven belandde hij in de jaren ’70 bij de CVP, zoals de christendemocratische CD&V toen nog heette. Hij was adviseur van diverse ministers en leidde ook het wetenschappelijk bureau van de partij.
In 1994 weigerde Van Rompuy een verzoek om premier te worden. Hij had de opvolger moeten worden van Jean-Luc Dehaene, die zich al zeker waande van een baan als voorzitter van de Europese Commissie. Maar Dehaene greep naast de functie en bleef premier.
Van 1993 tot 1999 was Van Rompuy – niet te verwarren met zijn broer Eric, die eveneens namens de CD&V in de politiek zit – minister van Begroting in de kabinetten–Dehaene. Hij slaagde er in die periode in het Belgische begrotingstekort fors omlaag te krijgen, zodat het land in 2002 klaar was voor invoering van de euro.
Van Rompuy zat in dat jaar al weer een tijdje in de Kamer. Dehaene–II was in 1999 ten val gekomen over de dioxinecrisis en had plaats moeten maken voor een paarsgroen kabinet onder leiding van de liberaal Guy Verhofstadt.
In 2007 kwam Van Rompuy opnieuw in de schijnwerpers. Kort nadat hij Kamervoorzitter was geworden, benoemde koning Albert II hem tot ’verkenner’ om de eerste regering–Leterme in het zadel te helpen.
Dat lukte uiteindelijk, maar een groot succes werd dit kabinet niet. Nadat Leterme afgelopen zomer er het bijltje al eens bij neergooide, moest hij op 19 december opnieuw de handdoek in de ring werpen na beschuldigingen van politieke druk op de recherlijke macht.
Als premier – een baan die hij absoluut niet ambieerde – mag Van Rompuy nu proberen België door de economische crisis te loodsen. En als dat lukt wachten in het door taalstrijd verdeelde land vast weer andere problemen. Aan het beoefenen van de dichtkunst zal hij voorlopig waarschijnlijk niet toekomen.