Binnenland
Maatregelen voor een rustiger oud en nieuw
Politie, justitie en gemeenten halen alles uit de kast om de jaarwisseling rustiger te laten verlopen dan in voorgaande jaren. Onder meer huisarrest, persoonlijke waarschuwingen en supersnelrecht moeten een collectieve nieuwjaarskater voorkomen. De overheid wil af van het buitensporige geweld en de schade ter waarde van tientallen miljoenen euro’s die jaarlijks wordt aangericht. Hieronder een greep uit de aangekondigde maatregelen:
ANP
Tijdens de jaarwisseling gooien raddraaiers vuurwerk in brievenbussen. Om schade te voorkomen worden deze gesloten. Foto EPA
- Het Openbaar Ministerie zal hogere (gevangenis)straffen eisen tegen mensen die zich met oud en nieuw misdragen. Voor zaken als ruiten ingooien of verkeersborden omvertrekken, kan een aanklager 75 procent meer straf eisen. Voor geweld tegen bijvoorbeeld hulpverleners kan de officier van justitie zelfs 150 procent meer straf eisen. Dat is nog eens 50 procent bovenop de verhoging van 100 procent die het OM het afgelopen jaar al hanteerde.
- In diverse regio’s hebben mensen die zich bij de vorige jaarwisseling misdroegen, van de rechter huisarrest gekregen. Zij moeten thuisblijven tussen 31 december 20.00 uur en 1 januari 8.00 uur. Justitie kan ook dit jaar huisarrest eisen voor relschoppers die dan volgend jaar thuis moeten blijven.
- Onder meer in Noord-Brabant en Utrecht heeft de politie bekende raddraaiers een persoonlijke brief geschreven. Het gaat om personen die zich tijdens vorige jaarwisselingen hebben misdragen. De politie laat zo weten dat zij deze relschoppers in de gaten houdt. In andere regio’s gaan agenten om deze reden op bezoek bij notoire lastpakken.
- De rechtbanken in de vier grote steden zijn op 2 januari open voor supersnelrechtzittingen. Personen die rond oud en nieuw zijn opgepakt, worden zo binnen drie dagen berecht. In andere regio’s geldt ’gewoon’ snelrecht, waarbij verdachten binnen twee weken voor de rechter komen.
- De politie werkt in veel regio’s samen met naburige korpsen, vervoersbedrijven of buurtvaders om ongeregeldheden in de kiem te smoren. Ook de marechaussee staat de politie bij, onder meer in de vorm van mobiele eenheid.Den Haag zet een speciaal team in om autobranden op te sporen en te blussen. Vorig jaar gingen meer dan honderd auto’s in vlammen op.
Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl