Binnenland

Hard, harder, hardst

De verkoop van vuurwerk is maandagmorgen van start gegaan. Tot en met woensdag kunnen consumenten bij een groot aantal verkooppunten in Nederland legaal rotjes, pijlen en ander knal- en siervuurwerk aanschaffen.

Binnenlandredactie
29 December 2008 10:12Gewijzigd op 14 November 2020 06:59

De vuurwerkbranche verwacht dat de economische malaise geen invloed zal hebben op de verkopen. Handelaren mikken op een omzet van tussen de 65 en de 70 miljoen euro. Vorig jaar ging er voor tussen de 60 en de 65 miljoen euro aan vuurwerk over de toonbank.Volgens teamchef Geppaart van het milieuteam van de politie Midden- en West-Brabant moet de politie aan de landsgrenzen haar aandacht meer richten op de grotere handel in illegaal vuurwerk en minder tijd besteden aan controle van liefhebbers die voor eigen gebruik naar België rijden. Over de gevaarlijke, illegale handel is voldoende nuttige informatie beschikbaar om politiecapaciteit te benutten.

Het milieuteam in Zundert, aan de grens met België, is rond de jaarwisseling traditioneel druk met vuurwerkhandel. Hoewel dit jaar grote partijen illegale import al in buitenlandse havens zijn tegengehouden en er vanwege de Olympische Spelen in China tijdelijk een exportstop was, heeft het team dit jaar weer meer vuurwerk in beslag genomen dan vorig jaar.

Harder en zwaarder, dat is en blijft de trend, zegt de vuurwerkspecialist van het korps, Marco van Zundert. De strijkers en het knutselwerk ermee van vroeger treffen ze nog maar zelden aan en daar lacht iedereen tegenwoordig om. Het zijn vlinders en lawinepijlen die de politie veel vindt en het nieuwste is de explod, door het Nederlands Forensisch Instituut aangemerkt als bom of granaat.

Van Zundert toont een paar gruwelijke foto’s van uiteengereten handen, het resultaat van vlinders. Extreem gevaarlijk vuurwerk dat de politie regelmatig aantreft in woonwijken, in huizen waar kinderen rondlopen. De politie gaat in bijna alle gevallen in op anonieme tips uit de omgeving en criminele inlichtingen, legt Geppaart uit. De eigenaar heeft vaak niet het besef hoe gevaarlijk de opslag kan zijn.

Een nieuwe ontwikkeling is de handel via internet: jongens die een postorderbedrijfje opzetten en gevaarlijke knallers in een simpele doos versturen via TNT Post. De bedrijven zijn recent op de risico’s gewezen, zegt Geppaart.

Controles aan de grens met België zijn een taak van de lokale politie. Vooral in het weekeinde is de pakkans groot. Gewone huisvaders rijden bijvoorbeeld naar Baarle-Hertog voor het net wat spectaculairdere vuurwerk, dat in Nederland niet in de winkel ligt. Van Zundert noemt fonteinen en grotere vuurpijlen.

Geppaart meent persoonlijk dat tijd en aandacht beter besteed kunnen worden aan de grotere illegale handel. Kleine toevallige ontdekkingen in de kofferbak aan de grens vergen veel tijd en papierwerk, motiveert hij. Bij grote vangsten groeit de papierberg al snel tot een hele administratie, omdat elk stuk vuurwerk apart moet worden beschreven. Rond deze tijd zijn 2 van de 24 agenten van het milieuteam alleen maar bezig met classificeren, aldus Geppaart. „Dat kan veel eenvoudiger.”

In verschillende provincies had vorige week een aantal vuurwerkincidenten plaats. In Groningen veroorzaakte een vuurwerkbom zaterdagmorgen flinke schade in een woning. Door de knal raakten twee deuren in de hal van het huis ontzet. Ook sneuvelden enkele ramen, waaronder op de bovenverdieping. De bewoners van de woning werden door de harde knal gewekt. Zij belden direct de politie en brandweer. Agenten vonden buiten de woning restanten van vuurwerk. Waaruit de vuurwerkbom bestond, is nog onbekend.

In Oosterhout ontdekte de politie zondag een grote vuurwerkopslagplaats. Een 16-jarige jongen gebruikte zijn slaapkamer als opslagplaats voor verboden vuurwerk. Er lag maar liefst 250 kilo. Behalve het verboden vuurwerk vond de politie op de slaapkamer ook een groot arsenaal vuurwerkdummy’s en een lanceerrek voor mortierbommen. Tijdens het verhoor bleek dat de jongen niet besefte dat de opslag zo gevaarlijk was.

Justitie heeft hoge geldboetes opgelegd voor overtredingen die begin dit jaar zijn begaan tijdens de Meierblis op Texel. Wie bij dit traditionele voorjaarsvuur spijkers of geverfd hout op de brandstapel heeft gegooid, krijgt een boete uiteenlopend van 260 tot 1000 euro. Dat meldde RTV Noord-Holland zondag. De Meierblis is een eeuwenoude traditie, waarbij op de avond voor 1 mei een vreugdevuur wordt gemaakt om te vieren dat de winter voorbij is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer