Buitenland

Mogelijk snel nieuwe regering België

De vijf partijen van de demissionaire Belgische regering hopen snel een doorstart te kunnen maken. Volgens Joëlle Milquet, leider van de Franstalige christendemocraten, moet het nieuwe kabinet er nog voor Nieuwjaar kunnen zitten, zei ze maandag tegen de Vlaamse publieke omroep VRT.

29 December 2008 06:24Gewijzigd op 14 November 2020 06:58
BRUSSEL - De Belgische koning Albert II heeft zondag christendemocraat Herman Van Rompuy benoemd tot formateur. Dat heeft het koninklijk paleis in een mededeling laten weten. Kamervoorzitter Van Rompuy (61) heeft de opdracht aanvaard. Foto: EPA
BRUSSEL - De Belgische koning Albert II heeft zondag christendemocraat Herman Van Rompuy benoemd tot formateur. Dat heeft het koninklijk paleis in een mededeling laten weten. Kamervoorzitter Van Rompuy (61) heeft de opdracht aanvaard. Foto: EPA

Ook Herman Van Rompuy, maandag door de Belgische koning Albert benoemd tot formateur, zet er de vaart in. Maandagmorgen om tien uur is hij begonnen met gesprekken met de voorzitters van de vijf coalitiepartners (Vlaamse en Franstalige christendemocraten en liberalen en Franstalige socialisten). Ze werden afzonderlijk door hem ontvangen.Van Rompuy, nu nog Kamervoorzitter, wordt naar verwachting ook de nieuwe premier. Hij volgt Yves Leterme op, die eerder deze maand aftrad na beschuldigingen dat hij de rechtsgang over de verkoop van Fortis had willen manipuleren.

Behalve Leterme moet ook minister van Justitie Jo Vandeurzen worden vervangen in het nieuwe kabinet. Vandeurzen zou een van de hoofdrolspelers zijn geweest bij het onder druk zetten van de rechterlijke macht.

Leterme en Vandeurzen ontkennen allebei dat hen blaam treft. Het Belgische parlement is van plan een onderzoek te houden naar de zaak.

De Belgische kranten legden er maandag de nadruk op dat de christendemocraat Van Rompuy helemaal geen formateur en premier wilde worden en slechts na veel aandringen van de koning toehapte. „Formateur tegen wil en dank”, schrijft Het Laatste Nieuws. Le Soir had het over „de nummer één die hij niet wilde zijn.” De Standaard toonde wel begrip voor de weerzin bij Van Rompuy tegen zijn nieuwe functie. „In België wil niemand die rotbaan.”

De koning stelde Van Rompuy (61) aan als formateur op aanraden van oud premier Wilfried Martens, die zich had opgezadeld met de taak politieke leiders te peilen om zo vlug mogelijk met een nieuwe regering te komen. Van Rompuy zal zich nu gaan richten op het bereiken van een coalitieakkoord met de leiders van de vijf coalitiegenoten, waarna de koning hem in zijn nieuwe ambt zal inwijden.
Van Rompuy wordt gezien als de betrouwbare kapitein die België zo hard nodig heeft na achttien maanden van geruzie door de Nederlandstalige en de Franstalige coalitiegenoten onder Leterme. Minister van Financiën Didier Reynders gaf aan dat de coalitiepartners hun termijn tot 2011 willen uitdienen.

De Belgische politiek verkeert al anderhalf jaar in een haast permanente staat van crisis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer